;
Politika

ABD Paris Anlaşması’ndan Resmen Çekildi

ABD, Paris Anlaşması’ndan resmen çekilen ilk ülke oldu. Joe Biden, seçim kampanyasında, Başkan seçilirse mümkün olan en kısa sürede anlaşmaya yeniden katılmaya çalışacağını söylemişti.

Tüm dünyanın merakla takip ettiği başkanlık seçimi sırasında ABD, Paris Anlaşması’ndan çekilen ilk ülke oldu. ABD Başkanı Donald Trump 1 Temmuz 2017’de anlaşmadan çekilme niyetini açıklamıştı, ancak Birleşmiş Milletler düzenlemeleri uyarınca anlaşmadan ayrılmak isteyen bir ülke üç yıl beklemek zorunda. Bu nedenle ülkesi, 4 Kasım 2020 itibarıyla anlaşmadan çekilmiş oldu.

İklim değişikliği tehdidine karşı küresel tepkiyi güçlendirmek için 2015’te hazırlanan anlaşma, “Küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin iki derece altında tutmayı ve bir buçuk dereceye kadar sınırlandırmayı” hedefliyor.

Çekilme, dünyadaki en büyük ikinci kirleticinin ve enerji jeopolitiğinin en büyük ekonomisinin yokluğu anlamına geliyor. Bunun hem ABD’de hem de diğer ülkelerde salımları azaltma konusundaki ilerleme için olumsuz etkileri olabilir.

ABD’nin anlaşmayı terk etmesi ayrıca Brezilya, Suudi Arabistan, Hindistan ve Avustralya gibi büyük fosil yakıt üreticilerinin hiçbir şey yapmamaları konusunda ellerini güçlendiriyor ve diplomatik liderliği omuzlamayı Avrupa’ya devrediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı artık Paris Anlaşması’yla ilgili BM iklim toplantılarında aktif bir üye olmayacak fakat “gözlemci” olarak oturmasına izin verilecek. Birleşmiş Milletler İklim Sözleşmesi’nin (Paris Anlaşması’nın sadece bir parçası) bir üyesi olarak kalacak. Bunun nasıl işleyeceği henüz netlik kazanmadı.

Kurallara göre, ABD bir ay önceden haber vererek tekrar anlaşmaya katılabilir. Joe Biden, seçim kampanyasında, Başkan seçilirse mümkün olan en kısa sürede yeniden katılmaya çalışacağını söylemişti.