;
Politika

AB Ülkeleri Havacılık Emisyonlarını Azaltacak Reform Üzerinde Anlaştılar 

AB ülkeleri, bloğun hava trafiği yönetiminde emisyonları azaltmayı, ekonomik krizden etkilenen havayollarının maliyetlerini düşürmeyi ve güvenliği artırmayı amaçlayan bir reform üzerinde anlaştılar.

Single European Sky olarak bilinen reform, hava trafiği akışlarını koordine etme ve optimize etmede düzenleyici Eurocontrol’ün rolünü güçlendirmek gibi çeşitli girişimleri içeriyor.

Avrupa Komisyonu geçtiğimiz yıl, uçuş yollarını daha doğrudan hale getirerek ve sıkışık hava sahası nedeniyle gecikmeleri azaltarak havacılıktan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının %10’a kadar azaltılabileceğini belirtmişti.

Daha verimli bir sistem, uçuş kapasitesini de artırabilir ve COVID-19 pandemisi nedeniyle seyahatteki düşüşten etkilenen havacılık endüstrisine yardımcı olabilir.

Portekiz Altyapı ve İskan Bakanı Pedro Nuno Santos yaptığı açıklamada “Hiçbir sektör COVID krizinden havacılık kadar zarar görmedi. Bu nedenle reformların kapsamlı analizlere dayanması ve havayolları, hizmet sağlayıcıları veya diğer paydaşlar için maliyetleri artırmaması çok önemli” dedi.

Final metin üzerindeki müzakereler, yürürlüğe girmeden önce Avrupa Parlamentosu ile AB’nin 27 ülkesi arasında başlayacak.

Komisyon 2013 yılında hava sahası kurallarının gözden geçirilmesini önermişti, ancak İngiltere ve İspanya Cebelitarık havaalanı konusunda tartışırken AB hükümetleri bir anlaşmaya varamamıştı.