;
Politika

AB Ülkeleri Bloktan Ormansızlaşma Yasasını Hafifletmesini İstiyor

ormansızlaşma

AB’nin yaklaşık 20 üyesi Salı günü Brüksel’den bloğun ormansızlaşma karşıtı yasasının kapsamını daraltmasını ve askıya almasını talep ederek, bu politikanın çiftçilere zarar vereceğini söyledi.

AB kanunu, Avrupalı ​​tüketicilerin Amazon’dan Güneydoğu Asya’ya kadar küresel ormanların yok edilmesine katkıda bulunmamaları için Avrupa’da satılan sığır eti, soya ve diğer tarım ürünlerine yönelik tedarik zincirlerindeki ormansızlaşmayı ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Bu kurallar, ormansızlaştırılmış veya bozulmuş ormanlık alanlarda yetiştirilen ürünleri ihraç etmeleri yasaklanacak olan Avrupalı ​​çiftçiler için de aynı şekilde geçerli.

Avusturya Tarım Bakanı Norbert Totschnig, Salı günü Brüksel’de yapılan toplantıda, AB’nin 27 üye ülkesinden 20’sinin tarım bakanlarının Avusturya’nın yasayı gözden geçirme çağrısını desteklediğini söyledi.

Totsching, “Şimdi Komisyon’a, revizyon ile birlikte makul bir uygulamaya izin verecek şekilde düzenlemenin geçici olarak askıya alınması yönünde çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Üç AB yetkilisi Reuters’e kapalı kapılar ardında yapılan toplantıda yaklaşık 20 ülkenin çağrıyı desteklediğini doğruladı; destekçiler arasında Fransa, İtalya, Polonya ve İsveç de vardı.

AB liderleri, öfkeli çiftçilerin AB’nin yeşil politikaları ve ucuz ithalat gibi konularda aylarca süren protestolarını bastırmak amacıyla çok sayıda çevresel önlemi sulandırdı. Avrupa Komisyonu sözcüsü, Brüksel’in yasayı şimdi değiştirip değiştirmeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi.

Avusturya’nın talepleri arasında AB içinde ürünlerin ormansızlaşmaya yol açmadığını belgelendirme yükünün “büyük ölçüde azaltılması” ve ülkelerin yasaya uymaya başlamaları için son tarih olan 30 Aralık’ın ertelenmesi yer alıyor.