;
Politika

AB-ABD LNG Anlaşması Enerji Geçişini Baltalayabilir

Avrupa Komisyonu ve ABD, Avrupa’nın Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını azaltmak için bir Görev Gücü oluşturulduğunu duyurdu.

Ayrıntıları hâlâ belirsiz olsa da uzmanlar, bunun endişe verici bir sinyal gönderdiğini ve daha güçlü, daha sağlıklı ve daha geleceğe yönelik ABD ve AB ticaret ve jeopolitik ortaklığı oluşturabilecek eski önlemlere öncelik verdiğini söylüyor.

Açıklamada, “ABD, uluslararası ortaklarla çalışmak da dahil olmak üzere, AB pazarı için 2022’de en az 15 bcm’lik ek sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) hacmi sağlamak için çaba gösterecek” ve “en az 2030’a kadar ortak net sıfır hedeflerimizle tutarlı olan yaklaşık 50 bcm/yıl ilave ABD LNG talebini karşılamak” hedefi belirtiliyor.

E3G Doğalgaz Dönüşümü Kıdemli Politika Danışmanı Raphael Hanoteaux, LNG’ye dayalı çeşitlendirme stratejisinin, uzun vadeli bir geçiş seçeneği değil; çok pahalı, kısa görüşlü bir güvenlik önlemi olduğunu söyledi. Hanoteaux, “AB ve ABD bunun yerine temiz enerjiyi ve enerji talebini düşürmeyi enerji güvenliği ortaklığının merkezine koymalı. Bu, Avrupa’yı altyapıya veya ihtiyaç duymadığı anlaşmalara kilitlemeyen daha uygun fiyatlı ve sürdürülebilir bir çözüm” dedi.

Sierra Club enerji kampanyası kıdemli Direktörü Kelly Sheehan ise, yeni ve genişletilmiş doğalgaz ihracat tesislerinin genişletilmesine izin vermenin, onlarca yıllık riskli, istikrarsız fosil yakıtlara bağımlılığa neden olacağını söylerken, “İklimimiz ve zaten aşırı yüklenmiş Körfez Kıyısı toplulukları için felakete yol açar. Fosil yakıtları ikiye katlamadan, uygun fiyatlı temiz enerjiye hızla geçmeliyiz. Bu duyurunun temiz enerji ve enerji verimliliğine yaptığı vurguyu görmek teşvik edici ve talebi azaltma ve daha verimli teknolojilere gerekli yatırımları yapma planları hakkında yakında daha fazla ayrıntı görmeyi umuyoruz. Fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak, açgözlü sanayilerin ve jeopolitiğin kaprislerine karşı savunmasızlığı bırakmanın tek yoludur” diye konuştu.