;
Bilim Ekonomi Politika

10-16 Mayıs Haftalık: Türkiye Kigali Değişikliği’ni Onaylıyor

10-16 Mayıs tarihleri arasında iklim değişikliği ile ilgili neler yaşandığını aşağıdan öğrenebilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta iklim değişikliği alanında Türkiye ve dünya gündeminde çarpıcı gelişmeler yaşandı. Bunlar arasında öne çıkan ise Türkiye’nin, ozon tabakasının delinmesine sebep olan HFC gazlarını kısıtlamayı hedefleyen Kigali Değişikliği’ni onaylamak için harekete geçmesi oldu. Değişikliğin onayına dair teklif Meclis’e Cumhurbaşkanlığı tarafından sunuldu ve 15 Mayıs 2019’da Dışişleri Komisyonu’na sevk edildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile lisanssız elektrik üretim tesisleri için halihazırda 1 MW olan üst sınır 5 MW’a çıkarıldı. Öztüketim için kurulan tesislere ise 10 yıl aktif enerji bedeli uygulanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de sosyal medya üzerinden “Kendi elektriğini kendin üret” çağrısı yaptı.

IMF’nin küresel fosil yakıt sübvansiyonları üzerine yayımladığı yeni bir çalışma, dünyanın, küresel GSYİH’nin %6,5’ini -yıllık 5,2 trilyon dolar- kirli enerjiyi sübvanse ederek harcadığını ortaya çıkarıyor.

Kentler 100 yayını, sürdürülebilirliği ele almak ve daha yeşil bir gelecek inşa etmek isteyen kentlerin bu konudaki projelerini bekliyor. Başvuru için son tarih 24 Mayıs.

TFCD Önerileri için Yeni Rehberlik Çalışması Yayımlandı

BM Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) ve 20 kurumsal yatırımcı, İklimle İlişkili Finansal Beyanlar Çalışma Kolu (TCFD) önerilerini uygulamak için yeni bir rehberlik başlattı.

IPCC, hükümetler tarafından seragazı emisyonlarını ve temizleme çalışmalarını tahmin etmek için kullanılan metodolojisinde güncelleme yaptığını açıkladı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerine iki hafta kala açıklanan ankete göre Almanlar, AB’nin gelecekte çözmesi gereken en büyük sorunun çevrenin korunması ve iklim değişikliği olduğunu belirtiyorlar.

Ekoloji Kolektifi Derneği, geçtiğimiz Mart ve Nisan aylarında termik santrallar ile ilgili ulusal ve yerel basında çıkan haberleri derledi.

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, ekosistemin korunmasının ve iklim değişikliği ile mücadelenin, harekete geçmek için uygun bir an beklenebilecek sorunlar olmadığını söyledi.