;
Ekonomi Politika

Yükselen Petrol Fiyatı Elektrikli Araçlara Geçişi Hızlandırabilir

IEA’nın yeni analizi iklim eylemi için umut veriyor, ancak şişirilmiş petrol fiyatının COVID-19’dan sonraki küresel ekonomik toparlanmayı yavaşlatabileceğini de söylüyor.

Artan petrol fiyatları, elektrikli araçlara geçişi hızlandırarak iklim eylemini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Ancak küresel enerji gözlemcisine göre bu, COVID-19 pandemisinden ekonomik toparlanma pahasına olabilir.

Küresel ham petrol talebi Haziran ayında bir önceki aya göre günde ortalama 3,2 milyon varil (v/g) arttı, ancak petrol üretiminin geri dönüşü buna ayak uyduramadı ve piyasa fiyatlarında istikrarlı bir yükselişi tetikledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl üçte iki oranında artan ve bu ayın başlarında varil başına 77 dolara ulaşan petrol fiyatlarının, büyük petrol üreticileri daha fazla varil pompalamadıkça daha da yükselebileceği ve piyasa istikrarsızlığına yol açabileceği konusunda uyardı.

IEA, “Bu seviyelerdeki fiyatlar, ulaşım sektörünün elektrifikasyon hızını artırabilir ve enerji geçişlerini hızlandırabilirken, özellikle yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde ekonomik toparlanmayı engelleyebilir” dedi.

ABD’li sürücüler, artan petrol piyasası fiyatları nedeniyle depolarını doldurmak için şimdiden rekor düzeyde yüksek fiyatlar ile karşı karşıya. Galon başına fiyat Pazartesi günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3.14 dolara ulaştı ve analistler fiyatın galon başına 5 dolara çıkabileceğini belirttiler.

Sonuç olarak, elektrikli bir araç çalıştırmanın daha ucuz olması, daha fazla sürücüyü planlanandan daha erken geçiş yapmaya teşvik edebilir ve ulaşımdan kaynaklanan emisyonları azaltma çabalarını hızlandırabilir. Ancak daha yüksek yakıt fiyatları, özellikle gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere küresel ekonomide maliyet enflasyonunu da tetikleyebilir.

Petrol talebi, günde 100 milyon varil petrolden 91 milyon varilin biraz üzerine düşerek, koronavirüsün patlak vermesinden sonra ikinci dünya savaşından bu yana en yüksek orandaki düşüşünü yaşamıştı. Ancak, daha önceki bir IEA raporuna göre talep, 2022’nin sonunda salgın öncesi seviyelere ulaşmak adına rekor düzeyde toparlanabilir.