;
Politika

Yokoluş İsyanı Cambridge’te: “Doğayı Kâr Amacıyla Tahrip Etmeyin”

Bir hafta süren gösterilerde Trinity Koleji’nin çim alanları kazılarak Yokoluş İsyanı bayrakları dikildi. Protesto, bu yıl başında Oxford Üniversitesi önünde protesto amacıyla kurulan kamp direnişini anımsattı.

Yokoluş İsyanı protestocuları, bir haftalık gösterilerinin bir parçası olarak Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Trinity Koleji’nin çim alanını kazdı.

İklim aktivistleri üniversitenin 16.yüzyıldan kalma kapısının önündeki çim alana kanallar kazarak Yokoluş İsyanı bayrakları diktiler.

Güvenlik güçlerini devreye sokarak protestocuların merkezdeki büyük meydana ulaşmasının engellenmesi adına okul, kütüphane ve kiliseyi bir haftalığına turistlere kapattı.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Üniversite sözcüsü Pazartesi günü yaşanan olay üzerine yorum yapmaktan kaçınarak daha sonra bir açıklama yapılacağını söyledi.

Yokoluşu İsyanı, iklim krizi ile mücadelede karbon emisyonlarını azaltmaları konusunda hükümetlere baskı uygulanması amacıyla şiddet içermeyen sivil direniş çağrısında bulunuyor.

Cambridge Yokoluş İsyanı Facebook sayfasında paylaştığı yazıda “Trinity Koleji fosil yakıt şirketleri ile olan bağlarını kesmeli ve doğayı kâr amacıyla tahrip etmeyi bırakmalı” derken okula da bir öneride bulundu: “Çim alanlar çiçeklerle süslenebilir, bahar kapıda.”

Protestolara karşı önceden önlemini alan bir başka Cambridge koleji St Catharine’s, protestocuların çimler üzerinde kamp yapmasını engellemek üzere 17.yüzyıldan kalma meydana açılan ana kapısını kapatmıştı.

Üniversite öğrencilerine gönderilen bir e-mailde “Yokoluş İsyancılarının muhalefet olduğu konulardan birisi de yeşil alanların duvarlar ardında kalması ve erişimin yalnızca itibar sahiplerine açılması” ifadeleri yer aldı ve eklendi: “Ana meydanımız görüşe açık olsa da, protesto amacıyla ele geçirilme ve kamp yapma riskleri bulunuyor.”

Bu yılın başlarında Oxford Üniversitesi’nden bir grup öğrenci St John’s’un avlusunda beş gün boyunca kamp yaparak üniversitenin fosil yakıt şirketlerine yaptığı yatırımları protesto etmişti.

Bu olaydan esinlenen Cambridge’deki protestocular King’s önündeki çim alanda çadırlar kurdu.