;
Bilim

Yenilenebilir Enerji Giderek İvmeleniyor

COP28 müzakerelerinde planlanan takvime göre son güne girerken Zero Carbon Analytcis yayımladığı rapor ile yenilenebilir enerji kaynaklarındaki büyümeye ilişkin son verileri paylaştı. Rapora göre 2023’ün ilk yarısında yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan küresel yatırımlar 358 milyar dolara yükselerek altı aylık dönemler arasında en yüksek seviyeye ulaştı.

COP28’de ülkelerin yenilenebilir enerjilerini üç katına çıkarmayı ve enerji verimliliğini iki katına çıkarmayı kabul etti. Fosil yakıtlardan uzaklaşmada önemli görülen bu gelişmenin ardından müzakerelerde zirve planına göre son saatlere yaklaşılırken, Zero Carbon Analytics bir rapor yayımladı. Küresel olarak farklı bölgelerdeki yenilenebilir enerji kaynaklarındaki büyümeye ilişkin son analizlerinin bulgularını özetleyen rapor, küresel yenilenebilir enerjinin son on yıldaki hızlı büyümesinin ve sektördeki önemli fırsatların altını çiziyor.

COP28’de yapılan yeni bir anlaşma ile ülkeler, 2030 yılına kadar elektriğin %40’ını yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi kabul etti. Teknolojik gelişmeler ve maliyetlerin düşüşü ile enerji üretimi ve depolamadaki büyüme giderek büyüyor. Paris Anlaşması’nın imzalandığı 2015 yılından bu yana sadece güneş enerjisinden elektrik üretimi %400’ün üzerinde arttı.

Global Energy Monitor (GEM) Küresel Güneş Enerjisi İzleyicisi Proje Yöneticisi Kasandra O’Malia, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarmayı başarmak için her yıl 280 GW’lık şebeke ölçeğinde güneş enerjisi, küçük ölçekli güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinin kurulması gerektiğini söylerken, önümüzdeki altı sene boyunca şebeke ölçeğindeki bileşeni gerçekleştirmek için küresel düzeyde yeterli sayıda proje düzeyinde plan bulunmadığını belirtti. O’Malia bunların yanı sıra, “Hükümetler, bankalar, şirketler ve bireyler, bu projelerin zamanında tamamlanması ve atıl kalmaması için ellerinden geleni yapmakla sorumludur” dedi.

UNFCCC Eski Başkanı ve Global Optimism Kurucu Ortağı Christiana Figueres, “Reel ekonomide, özellikle de yenilenebilir enerjilerde halihazırda tanık olduğumuz dönüşüm önemli, ancak yeterli değil” derken finans tarafındaki somut değişimlerin yanı sıra gıda ve doğa ile ilgili girişimlerle de yenilenebilir enerjinin desteklenmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: “Enerji sektörünün geliştiğini görmek gerçekten heyecan verici, ancak zihniyetimizin de gelişmesi gerekiyor. COP28’i iddialı bir Küresel Durum Değerlendirmesi yapmadan bırakmak bir seçenek değil, herkese ihtiyacımız var. Bu, tüm tarafların sürece dahil edildiği kolektif bir çalışma olmalı.”

Raporda öne çıkan kimi bulgular ise şu şekilde:

  • Ülkelerin yarısından fazlasının son 10 yılda yenilenebilir kapasitelerini üç katına çıktı.
  • Küresel kapasite 2014 ile 2022 yılları arasında üç katına çıktı.
  • 2020’den bu yana temiz enerjiye yapılan yatırım %40 oranında artarak fosil enerji yatırımlarını geride bıraktı.
  • Elektrikli otomobil satışları üç yıl içinde küresel olarak üç kattan fazla arttı.
  • 2023’ün ilk yarısında yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan küresel yatırımlar 358 milyar dolara yükselerek altı aylık dönemler arasında en yüksek seviyeye ulaştı.
  • 2023 yılında yeni eklenen yenilenebilir kapasitede bir sıçrama yaşanması ve 2022 yılına göre %50 artışla 500 GW’ın üzerine çıkması bekleniyor.