;
Politika

“Yeniköy-Kemerköy Santralları Akbelen Ormanı’nı Kestirerek Suç İşledi “

KARDOK gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Yeniköy-Kemerköy termik santrallarının başlattığı orman kesimi hakkında “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya teşebbüs” suçu işlediğini duyurdu.

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal  Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) gönüllü avukatı  İsmail Hakkı Atal, dün Akbelen Ormanı’nda gerçekleşen kesime tepki göstererek “Son 20 yılda yanan ormanın toplamı kadar ormanımız yanmışken, Yeniköy-Kemerköy termik santrallarının yangını ganimet bilerek 100 ağacımızı kesip Akbelen Ormanı’nı yok etmek istemesi, Anayasanın değişmez hükmü ‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya teşebbüs’ suçudur” açıklamasında bulundu. 

Atal, ormanları yakan iklim değişikliğine neden olan gazların %30’unun termik santralların bacasından çıktığını hatırlatarakÜlkemizin ve dünyanın ekonomik çöküşüne neden olan COVID-19 salgının en önemli sebebi termik santrallar ve madencilik olup , termik santralların bacasından çıkan partiküllerin üzerine virüslerin yapışarak hayatta kaldığı, termiklerin neden olduğu havası kirli olan yerlerde dokuz kat daha fazla COVID-19 vakası olduğu,  ayrıca temiz hava koşullarında virus parçacıklarının buharlaştığı, atmosferin üst tabakalarına hareket ederek riskin ortadan kalktığı da bilimsel olarak belirlenmiştir. 2020 Ağustos ayında ise  ormanların kesildiği alanlarda COVID-19 virüsünün en az 2.5 kat arttığı ve virüslerin insanlara bulaşma riskinin de %70 arttığı tespit edilmiştir” dedi.

İnsanlığın geleceğinin tehlikede olduğu iklim krizi ve COVID-19 çağında ve 170 bin hektar ormanın yandığı sırada Yeniköy-Kemerköy santrallarının 100 ormanı kesmesinin anayasal suç olduğunu belirten Atal, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Santralların, tüm kamu görevlileri yangın söndürmeyle uğraşırken fırsatı ganimet bilerek 100 ağacımızı kesmesi, Anayasanın Değişmez hükmü 3. maddesiyle koruma altına alınmış olan ‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya teşebbüs’ ve TCK 305. Md. ‘Temel Milli Yararlara Karşı Faaliyette Bulunmak Üzere Yarar Sağlama’ suçudur.”

KARDOK Gönüllü Avukatı Atal, söz konusu suç maddelerinden dolayı Yeniköy-Kemerköy santrallarına soruşturma ve koğuşturma açılması talebiyle dün (08.08.2021) Milas Jandarma Komutanlığı’na şikayet dilekçesini ilettiklerini de ifade etti.