;
Politika

Yeni Zelanda İklim Acil Durumu İlan Edecek

Yeni Zelanda hükümeti, küresel ısınmayla mücadele adına eylem baskısını artırmak için sembolik bir adımla iklim acil durumu ilan edecek.

Yeni Zelanda hükümeti, Başbakan Jacinda Ardern’in partisinin kazandığı genel seçimler sonrasında parlamentonun yeniden toplanmasıyla birlikte, önümüzdeki Çarşamba günü iklim acil durumu ilan etmek için bir önerge sunacağını söyledi.

Devletin yayın kuruluşu TVNZ’ye göre Ardern, “İklim değişikliğini her zaman bölgemiz için büyük bir tehdit olarak gördük ve bu derhal harekete geçmemiz gereken bir mesele. Maalesef son dönemde parlamentoda iklim acil durumu ile ilgili bir önerge geliştiremedik, ancak şimdi yapabiliyoruz” dedi.

Ardern geçen ay iktidara geri döndü. Seçmenler Ardern’i koronavirüs salgınıyla mücadelesindeki kararlı yanıtı için ödüllendirirken, merkez-sol İşçi Partisi için son yarım yüzyıldaki en büyük seçim zaferini elde etti.

Galibiyet, önümüzdeki üç yıllık dönem için Yeşil Parti ile güçlerini birleştirmesine rağmen, Ardern’in partisinin tek başına yönetmesine izin veriyor.

Son döneminde Ardern hükümeti, parlamentoda partiler arası destekle 2050 itibarıyla net sıfır emisyon çerçevesini belirleyen Sıfır Karbon Yasası’nı kabul etti.

Bir iklim acil durumu ilan edilirse Yeni Zelanda, iklim değişikliğiyle mücadeleye odaklanmak için aynı yolu izleyen Kanada, Fransa ve İngiltere gibi ülkelere katılacak.

Geçen hafta, Japon milletvekilleri bir iklim acil durumu ilan ettiler ve net sıfır emisyon için kesin bir zaman çizelgesi taahhüdünde bulundular.