;
Bilim

Yeni Rapor: Afrika Boynuzu’ndaki Kuraklık İklim Değişikliği Olmadan Yaşanmazdı

kuraklık

Yeni bir analize göre, Afrika Boynuzu’nda geçen yıl Somali’de 43 bin kişinin öldüğü tahmin edilen, yaklaşık 4,35 milyon insanı insani yardıma muhtaç durumda bırakan kuraklık, iklim değişikliği olmasaydı olmazdı.

Etiyopya, Kenya ve Somali, Ekim 2020’den bu yana arka arkaya beş başarısız yağmur mevsimi gördü. Yardım grupları bunu “40 yılın en kötü kuraklığı” olarak nitelendirdi.

Ancak kuraklığın arkasındaki itici güçler karmaşık olsa da, World Weather Attribution’daki (WWA) iklim bilimcilerinden oluşan bir ekip, artan seragazı emisyonlarının kuraklığı en az 100 kat daha olası hale getirdiğini buldu.

WWA ile iklim değişikliğinin rolünü ortaya çıkarmak için çalışan Kenya Meteoroloji Departmanı’ndan iklim bilimci Joyce Kimutai, iklim değişikliğinin bu kuraklığı istisnai hale getirdiğini söyledi.

Kimutai ve ekibi, daha soğuk bir dünyada, düşük yağış ve buharlaşma kombinasyonunun “hiçbir şekilde kuraklığa yol açmayacağını” buldu.

Aşırı sıcak ve şiddetli yağışların aksine, bilim insanları iklim değişikliğinin dünya çapındaki kuraklıklara katkısını belirlemekte daha zorlanıyor.

WWA ekibi, bilgisayar modellerini ve iklim gözlemlerini kullanarak, iklim değişikliğinin Afrika Boynuzu’nun Mart’tan Mayıs’a kadar olan uzun yağmurlarının gereğinden az yağma olasılığını iki katına çıkardığını belirlerken, Ekim’den Aralık’a kadar olan kısa süreli yağmurların ise daha fazla sürdüğünü ortaya koydu.

Afrika’ya daha az yağmur yağmasına ek olarak, ısınan bir iklim, daha fazla suyun toprakta buharlaşması anlamına da geliyor.

Kimutai, “Bu kuraklık, öncelikle yüksek sıcaklıkların neden olduğu buharlaşma talebindeki güçlü artıştan kaynaklanıyor” dedi.

Yetkili, altıncı başarısız yağmur sezonunun ilk tahminlerine rağmen, bölgenin şu anda bir miktar yağmur aldığını da sözlerine ekledi.

Kimutai, çiftçilerin toparlanmasına yardımcı olmak için çok daha fazla yağmur gerekecek olsa da, “şu anda bölgede yağış görmemiz gerçekten olumlu” dedi.