;
Bilim

Yeni Çalışma: Küresel Isınma Taşma Noktasına Ulaşıyor

Emisyonlar, okyanus asitlenmesi, Amazon’da ormansızlaşma gibi 31 gezegensel yaşamsal işareti izleyen yeni bir çalışma yeni rekorlara doğru hızla ilerlediğimizi gösteriyor.

Gezegenin yaşamsal belirtilerini izleyen yeni bir çalışma, küresel iklim krizinin birçok temel göstergesinin daha da kötüleştiğini ve dünya ısındıkça önemli taşma noktalarına yaklaştığını ya da bunları aştığını ortaya koydu.

Genel olarak, çalışma, seragazı konsantrasyonları, okyanus ısınması ve buz kütleleri de dahil olmak üzere, takip edilen 31 gezegensel yaşamsal işaretten 16’sının endişe verici yeni rekorlar kırdığını tespit etti.

Yeni araştırmanın ortak yazarlarından Oregon Eyalet Üniversitesi ekolojisti William Ripple, “Dünya sisteminin önemli bölümleriyle ilişkili taşma noktalarına yaklaştığımıza veya çoktan ötesine geçtiğimize dair artan kanıtlar var” dedi.

Ripple, “Sunduğumuz güncellenmiş gezegensel yaşamsal işaretler, durmaksızın ilerleyen alışılagelmiş iş modellerinin sonuçlarını büyük ölçüde yansıtıyor. COVID-19’dan alınan büyük bir ders, ulaşım ve tüketimdeki azalmaların bile neredeyse yeterli olmadığını gösteriyor ve bunun yerine dönüşümsel sistem değişiklikleri gerekiyor” dedi.

Pandemi ekonomileri durdururken ve insanların iş, okul ve seyahat hakkındaki düşüncelerini değiştirirken, küresel karbon emisyonlarını azaltmak için çok az eylemde bulunuldu. Fosil yakıt kullanımı 2020’de biraz azaldı, ancak BioScience dergisinde yayımlanan bir raporun yazarları, karbondioksit, metan ve azot oksidin “hem 2020 hem de 2021’deki atmosferik konsantrasyonlarında rekorlar kırdığını” söylüyor.

Nisan 2021’de, karbondioksit konsantrasyonu milyonda 416 parçaya ulaştı, bu şimdiye kadar kaydedilen en yüksek aylık küresel ortalama konsantrasyon. Kayıtlardaki en sıcak beş yılın tümü 2015’ten bu yana gerçekleşti ve 2020 tarihin en sıcak ikinci yılı oldu.

Çalışma ayrıca, gezegeni ısıtan gazların önemli bir kaynağı olan büyükbaş hayvanların şu anda 4 milyardan fazla olduğunu ve toplam kütlelerinin tüm insan ve vahşi hayvanların toplamından daha fazla olduğunu buldu. Brezilya’daki Amazon orman kaybı oranı hem 2019’da hem de 2020’de arttı, 2020’de, ormansızlaştırılan 1.11 milyon hektarla 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Okyanus asitlenmesi tüm zamanların rekoruna ulaştı ve daha sıcak okyanus sıcaklıkları ile birleştiğinde, yarım milyardan fazla insanın gıda, turizm gelirleri ve fırtınadan korunma için bağımlı olduğu mercan resiflerini tehdit ediyor.

Bununla birlikte, çalışmada fosil yakıt sübvansiyonlarının en düşük rekor seviyeye ve fosil yakıtın elden çıkarılmasının en yüksek rekor seviyeye ulaşması dahil olmak üzere birkaç parlak nokta vardı.

Yazarlar, iklim acil durumunun gidişatını değiştirmek için acil ve güçlü adımlar atılması gerektiğini belirtiyorlar. Bunun yanı sıra iklim etkilerini azaltma ve uyum politikalarını finanse etmek için sosyal olarak adil bir fonla bağlantılı küresel bir karbon fiyatı geliştirilmesi gerektiğini de söylüyorlar.

Raporda, “İklim krizini veya tehdit altındaki diğer gezegensel sınır ihlallerinden herhangi birini hafifletmeye yönelik politikalar, semptomların giderilmesine değil, temel nedenleri ele almaya odaklanmalı: Yani gezegenin aşırı kullanımı” ifadesi yer alıyor. Yazarlar, ancak bu temel konuyu ele alarak insanlığın “uygarlığın uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlayabileceğini ve gelecek nesillere gelişme fırsatı verebileceğini” vurguluyor.