;
Bilim

Yeni Çalışma: Grönland’daki Buz Örtüsünün Erimesi Geri Dönülemez Noktada

grönland

Araştırmacılara göre Grönland’da buz örtüsünün erimesi geri döndürülemez bir noktada. Küresel ısınma bugün sona erecek olsa bile, kar yağışı artık kaybedilen buzulları telafi edemiyor.

İklim değişikliğine bağlı küresel ısınma, özellikle buzullar üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip ve buzulların erimesi dünya çapında milyonlarca insanı tehdit ediyor.

Euronews’in haberine göre son 40 yıllık verileri analiz eden bilim insanları, 1980’lerde ve 1990’larda küresel ısınmaya bağlı yılda yaklaşık 450 milyar ton buz kaybedildiğini ama kaybın kar yağışıyla telafi edildiğini belirtiyor.

Ancak raporda iklim değişikliğinin 2000’lerle beraber kazandığı ivmenin ardından artık buzul erimesinin yılda 500 milyar tona çıktığı ve yerinin karla doldurulamaz bir noktaya ulaştığının altı çizildi.

Ohio Üniversitesi’nin hazırladığı raporda, Grönland’da yaşanan buzul erimeleri, deniz seviyesinin yükselmesini sağlayan faktörlerin başında geliyor.

İngiltere’nin Lincoln Üniversitesi’nin raporunda ise Grönland’da gerçekleşen buzul kaybı 2100 yılına kadar dünyanın yükselen deniz seviyelerine 10-12 santimetrelik bir etki gösterecek.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporuna göre Arktik’in karla kaplı bölgesi yaz aylarında her on yılda %13 oranında küçülüyor. Çalışma aynı zamanda, deniz seviyesinin hızla yükseldiğini ve emisyonlar azaltılmazsa okyanusların 2100 yılı itibarıyla geçen yüzyıla göre 10 kat hızlı yükseleceğini ortaya koyuyor.