;
Politika

Yeni Araştırma: Tüm Dünyada Fransa Büyüklüğünde Ormanlık Alan 20 Yılda Yeniden Canlandı

2000 yılından bu yana yaklaşık 59 milyon hektarlık orman yeniden büyümesi bazı yerlerde yenilenmenin işe yaradığını gösteriyor.

Yeni bir analize göre Fransa büyüklüğünde bir orman alanı, son 20 yılda dünya çapında yeniden büyüdü. Bu durum, bazı yerlerde yenilenmenin işe yaradığını gösterdi.

Araştırma, 2000 yılından bu yana yaklaşık 59 milyon hektarlık ormanın yeniden büyüdüğünü ve 5,9 gigaton karbondioksiti emmek ve depolamak için potansiyel sağladığını ortaya koydu. Bu miktar, tüm ABD’nin yıllık emisyonundan daha fazla.

Düzinelerce ülkede uydu görüntüleme verileri ve yerinde incelemeler yoluyla yürütülen iki yıllık çalışma, Brezilya’daki Atlantik ormanında yeniden büyüme alanlarını belirledi. Bu alanda, Hollanda büyüklüğünde bir alan 2000 yılından bu yana koruma çabaları ve değişen endüstri uygulamaları ile toparlandı.

Bir başka yeniden büyüme alanı ise, korumacıların ve Moğol hükümetinin çalışmaları sayesinde yirmi yılda 1,2 milyon hektarlık ormanın yeniden oluştuğu Moğolistan’ın kuzey ormanlarında bulunuyor. Ormanlar ayrıca Orta Afrika ve Kanada’nın bazı bölgelerinde de geri dönüş yaptı.

Ancak, araştırmacılar, ormansızlaşmanın restorasyon planlarından çok daha hızlı gerçekleşmesiyle, dünyanın hâlâ “korkunç bir oranda” genel bir orman kaybı yaşadığı konusunda uyardı.

Trilyon Ağaçlar (Trillion Trees) projesinin bir parçası olarak WWF tarafından yönetilen yeniden büyüme çalışmasında özetlenene göre, benzer bir dönemde, dünya çapında yenilenen orman alanının yaklaşık yedi katı olan 386 milyon hektar ağaç örtüsü kayboldu.

Önceki çalışmalar, her yıl İngiltere kadar büyük bir orman alanının, büyük ölçüde kereste veya tarıma yer açmak için kaybedildiğini tahmin ediyordu. Bu tür ormansızlaşma, vahşi yaşam için büyük tehditler oluştururken iklim krizini kontrol altına alma çabalarını durduruyor.

Ormansızlaşma, tropikal bölgelerdeki yağmur ormanlarında yoğunlaşan kayıplarla geçen yıl keskin bir artış gösterdi.

Amazon’da ağaçlar hızla kesiliyor ve yakılıyor, 2021’de halihazırda 430.000 dönümden fazla arazi kaybedildi. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazonlar’daki ormansızlaşma nedeniyle artan uluslararası baskı altında.

WWF’de doğa temelli çözümler direktörü William Baldwin-Cantello, “Bilim açıkça gösteriyor; tehlikeli iklim değişikliğinden kaçınmak ve doğa kaybını engellemek istiyorsak, hem ormansızlaşmayı durdurmalı hem de doğal ormanları restore etmeliyiz

Doğal orman rejenerasyonunun aktif olarak ekilen ormanlara göre genellikle daha ucuz, karbon açısından daha zengin ve biyolojik çeşitlilik açısından daha iyi olduğunu uzun zamandır biliyoruz ve bu araştırma bize rejenerasyonun nerede ve neden gerçekleştiğini ve bu koşulları başka yerlerde nasıl yeniden yaratabileceğimizi anlatıyor. Ancak bu yenilenmeyi hafife alamayız. Ormansızlaşma hâlâ her yıl milyonlarca hektarlık alanı yok ediyor. Bu da yenilenenden çok daha fazla” dedi.