;
Politika

Yedi Ülke Metan Azaltım Hedefinde ABD ve AB’ye Katıldı

Yedi ülke, önümüzdeki 10 yıl içinde metan emisyonlarını %30 oranında azaltmayı taahhüt eden ABD ve AB’ye katıldı.

ABD ve AB, çoğunlukla terk edilmiş kömür madenlerinden, petrol ve gaz operasyonlarından ve tarımdan salınan metan emisyonlarını 2030 itibarıyla azaltmak için ortak bir taahhütte bulundu ve diğer ülkeleri de kendilerine katılmaya teşvik etti.

Atmosferde yalnızca yaklaşık dokuz yıl kalmasına rağmen metan, 20 yıllık bir süre içinde karbondioksitin 84 katı bir ısınma etkisine sahip. Bugüne kadarki küresel ısınmanın neredeyse dörtte birinden sorumlu.

Büyük Ekonomiler Forumu’nda ABD Başkanı Joe Biden, liderleri sorunu çözmeye çağırdı ve “Bu, yalnızca küresel ısınma oranını hızla azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda halk sağlığını ve tarımsal üretimi iyileştirmek gibi çok değerli bir yan fayda da üretecek” dedi.

Kasım ayında İngiltere’nin Glasgow kentinde düzenlenen BM iklim zirvesine atıfta bulunarak, “Kolektif hedefin hem iddialı hem de gerçekçi olduğuna inanıyoruz ve sizi COP26’da bu taahhüdü duyurmak için bize katılmaya çağırıyoruz” dedi.

Forum katılımcılarından İngiltere, Endonezya, İtalya, Meksika ve Arjantin çağrıyı onaylarken, Avustralya, Japonya ve Güney Kore sessiz kaldı. Gana ve Irak, hafta sonu ittifaka isimlerini ekledi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, kaydolan ülkeler ilk 15 metan yayıcısından altısını içeriyor ve küresel metan emisyonlarının beşte birini oluşturuyor.

Küresel ısınmadaki etkisine rağmen, metanla mücadele, karbondioksit emisyonlarından çok daha az politik ilgi gördü. AB’nin metan stratejisi ve Biden’ın ABD’de metan kurallarını eski haline getirmesiyle desteklenen anlaşma, bunun değişmeye başladığının sinyallerini veriyor.

EDF Europe’un yönetici direktörü Jill Duggan, “Dünya liderleri, metan azaltımının iklim krizine karşı hızlı bir kazanç sağladığı gerçeğinin farkına varıyor. İklim eylemi için kamu talebi her zamankinden daha yüksekken, bu taahhüt, ülkelerin ulaşılabilir olduğunu düşündüğü açık ve somut bir hedef sunuyor” dedi.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporuna göre, 1.5 dereceyi, ulaşılabilir düzeyde tutmak için karbondioksit azaltımlarına ek olarak metan emisyonlarında “güçlü, hızlı ve sürekli azaltımlar” gerekiyor.

Hükümetlerin metan azaltım taahhüdü, küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlamak için 2050 itibarıyla 2010 seviyelerine kıyasla %35 veya daha fazla metan azaltımına ihtiyaç duyulan IPCC tavsiyeleriyle uyumlu.

Bu yılın başlarında yayımlanan bir makale, metan emisyonlarını azaltmaya yönelik kapsamlı bir çabanın, sıcaklık artış oranını %30 yavaşlatabileceğini ve yüzyılın sonuna kadar 0.5 derecelik ısınmayı önleyebileceğini ortaya koydu.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre ise, petrol ve gaz endüstrisi mevcut teknolojiyi kullanarak 2030 yılı itibarıyla metan emisyonlarında %75’lik bir azalma sağlayabilir.