;
Ekonomi

Yatırımcılar İklim Mücadelesinde “Karma Finans”ı Güçlendirmek İstiyorlar

Dünyanın en büyük varlık sahiplerinden oluşan bir grup, yoksul ülkelerin iklim krizi ile mücadele etmesine yardımcı olmak amacıyla ortak kamu-özel finansman girişimlerini dramatik bir şekilde artırmayı teklif etti.

Planı ortaya koyan Net Zero Asset Owner Alliance’ın kurucularından biri olan Allianz Global Investors’ta kalkınma finansmanı baş portföy yöneticisi Nadia Nikolova, “Bu bir eylem çağrısıdır. İklim savaşını kazanacaksak, bu ekonomileri dönüştürmenin yollarını bulmamız gerekiyor” dedi.

Kamu ve özel kaynakların birleştirilmesi – karma finans olarak adlandırılıyor- gelişmekte olan dünyaya fon sağlamak için daha fazla özel yatırımcıyı ikna etmek için tasarlanmış bir yapı. Ancak ittifak, anlamlı finansal taahhütler elde etmek için modelin önemli ölçüde büyütülmesi gerektiğini söylüyor. Uluslararası Enerji Ajansı, gelişmekte olan dünyanın temiz enerjiye gerekli geçişi desteklemek için yılda 1 trilyon dolardan fazlasına ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor.

İttifak, özel yatırımcıların ilk kayıplardan korunduğu, finansal yapıların bir kombinasyonunu öneriyor. Şimdilik, karma araçların medyan boyutu, net-sıfır ittifakına göre, büyük, sofistike yatırımcıları çekmek için gereken seviyenin onda birinden daha az olan yaklaşık 65 milyon dolar.

Dünyanın en yoksul ülkeleri iklim değişikliğinin ön saflarında yer alıyor. Bu krize neredeyse hiçbir katkı sunmuyorlar ancak çoğu durumda evlerini yaşanmaz hale getiren küresel ısınmaya en çok maruz kalanlar da onlar. Zengin ülkeler 2020’ye kadar yılda 100 milyar dolarlık iklim finansmanı taahhütlerini yerine getirmede başarısız oldular. Bu taahhüdü 2023 yılına kadar gerçekleştiremeyeceklerini COP26 zirvesi öncesinde duyurdular. Zengin dünyanın yeterli fon bulamaması, özellikle küçük ada devletlerinin destek ve güvenilirlik eksikliğinden yakınmasıyla, COP26’daki iklim görüşmelerini neredeyse raydan çıkardı.

Finans sektörü, iklim değişikliğiyle mücadelesini taahhüt etmek için COP26’yı kullandı ve bankacılık, sigorta ve yatırım genelinde 130 trilyon dolarlık varlıkları temsil eden bir grup 2050 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdü verdi. Bu ve benzeri taahhütler daha yoksul ülkeleri daha sıcak bir gezegenin tahribatından korumak için gerekli.

İklim değişikliğinin neden olduğu kayıp ve hasarı karşılamak için yeterli fonun nasıl sağlanacağını bulmak, gelecek yıl Mısır’da düzenlenecek iklim zirvesindeki müzakerelerin ana gündem maddelerinden biri olacak.

Nikolova, “Yatırımcıların her zaman bir getiri beklentisi var. Bir portföy içinde muhtemelen bu projelerden bazılarını yapmaya gücünüz yetebilir” dedi.

Varlık sahipleri ittifakının bir raporuna göre, “Geçişte yatırım yapmaya hazır çok sayıda özel sermaye var.  Daha sürdürülebilir, düşük karbonlu bir küresel ekonomiye geçiş, yeni yatırım fırsatları ile ekonomik büyüme sağlayacak.”

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi