;
Ekonomi

Yatırımcılar 2030’da Net Sıfır Emisyon İçin İklim Planını Duyurdu

Yaklaşık 16 trilyon doları yöneten bir yatırımcı grubu, emeklilik ve diğer fonların portföylerini Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirmesine yardımcı olmak için dünyanın ilk aşamalı planını başlattı.

Birçok yatırımcı 2015 Paris Anlaşması hedeflerine üst düzey destek sözü vermişti, ancak “Net Sıfır Yatırım Çerçevesi”, taahhüdün gerekli eylemle desteklenmesini sağlamak için atmaları gereken ilk adımları belirleyerek bir ilke imza attı.

Spesifik hedefler arasında, düşük karbonlu pasif endekslere yatırım yapılan varlıkların yüzdesinin artırılması ve yatırım yapılan şirketlerin liderlerinin ödemeyi iklimle ilgili hedeflerle ilişkilendirmesini sağlamak yer alabilir.

İklim Değişikliği Kurumsal Yatırımcılar Grubu (IIGCC) CEO’su Stephanie Pfeifer, “Dünya çapında ülkeler, şehirler ve şirketler net sıfır emisyon hedeflerine ulaşma taahhütlerinde bulunuyor ve yatırımcıların da benzer liderliği göstermeleri gerekiyor” dedi.

Paris Anlaşması 2015 yılında gerçekleştirildiğinden beri, yatırımcılar iklim ile ilgili riskleri daha iyi yönetmelerine yardımcı olmak adına bir dizi girişim başlattı.

Birçoğu yararlı olmakla birlikte, IIGCC, çerçevesinin yatırımcılara hem portföylerini karbonsuzlaştırma hem de iklim değişikliğine yönelik çözüm yatırımlarını artırma konularında pratik rehberlik sağlayan ilk kurum olduğunu söyledi.

Tahvil devi PIMCO ve Hollanda emeklilik yatırımcısı APG de dahil olmak üzere 70 küresel yatırımcının girişimi ile geliştirilen plan, portföy ve varlık sınıfı düzeyinde somut hedefler belirlediği gibi, ayrıca varlık tahsisi, katılım ve lobicilik konularını ele alıyor.

Şu an konsültasyona geçecek olan çerçevenin ilk aşaması hisse senetleri, kredi, devlet borcu, gayrimenkul ve stratejik varlık tahsisini kapsıyor. Daha sonraki bir aşamada ise özel sermaye ve altyapıya değinilecek.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi