;
Ekonomi

Yağmur Ormanı Ülkeleri, BM Karbon Kredisi Planına Daha Kolay Erişim İstiyor

karbon kredisi

Kongo Cumhuriyeti’nin Çevre Bakanı, karbon kredilerine daha rahat ulaşarak enerji geçişini ve sürdürülebilir istihdam yaratmayı destekleyebileceklerini söyledi.

Kongo Cumhuriyeti Çevre Bakanı, Reuters’e verdiği bir demeçte, iklim değişikliğini sınırlamak için hayati önem taşıyan yağmur ormanlarına ve turbalıklara ev sahipliği yapan ülkelerin, ekosistemlerini korudukları için onları ödüllendirecek bir mali program olan karbon kredilerine daha kolay erişim istediğini söyledi.

İtalya’dan biraz daha büyük olan Kongo Cumhuriyeti, çok daha büyük ve çok daha fazla nüfusa sahip Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile dünyanın en büyük tropikal turbalıklarını ve Afrika’nın gezegeni ısıtma potansiyeli olan karbondioksit gazını tutan en büyük yağmur ormanını paylaşıyor.

BM iklim anlaşmaları tarafından kurulan egemen kredi piyasaları, bu tür ülkelerin ormanlar ve turbalıklar dahil ekosistemleri korumak için mali ödül aramasına izin verecek şekilde tasarlandı.

Kongo Cumhuriyeti Bakanı Arlette Soudan-Nonault, egemen karbon piyasasına erişimin, ülkenin GSYH’sini %40’a kadar artırmaya, enerji geçişini ve sürdürülebilir istihdam yaratmayı finanse edebileceklerini söyledi.

Ancak Dünya Bankası gibi çok taraflı finans kurumlarının kredi verme prosedürlerini basitleştirmesi gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası ise bu talebe henüz yorum yapmadı.

Kredi piyasaları, özel şirketler tarafından alınıp satılan daha yaygın olarak görülen gönüllü karbon kredilerinden çok daha katı düzeyde gözetim ve inceleme gerektiriyor.

Soudan-Nonault, mevcut durumda bu ülkelerin “düzenlenmemiş bir Vahşi Batı” olan gönüllü karbon kredisi piyasasını kullanmaya itildiğini söylüyor.

“Zengin dünya, küresel güneydeki ülkelerin yeşil ciğerlerinden nefes alıyor” dedi ve ayrıca, kirleten öder ilkesinin uygulanması gerektiğini de sözlerine ekledi. Gelişmekte olan birçok ülke iklim değişikliğinin yükünü taşırken, gelişmiş dünya açık ara en büyük küresel emisyon kaynağı oldu.

Soudan-Nonault, Haziran ayında Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Brazzaville’de yapılması planlanan ve dünyanın en büyük yağmur ormanı bölgeleri olan Amazon, Kongo ve Borneo-Mekong ülkelerini bir araya getirecek olan Birleşmiş Milletler zirvesine destek toplamak adına çalışıyor.