;
Bilim

WMO: “Koronavirüs İklim Gözlemlerini Tehdit Ediyor”

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) uyarısına göre koronavirüs küresel salgını, hava durumu, iklim ve atmosfer gözlemlerinin miktarını ve kalitesini düşürüyor.

Haber: Chloé Farand

Çeviri: Çisil Sevinç

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO-World Meteorological Organisation)Küresel Gözlem Sistemi, atmosfer, okyanus ve yeryüzünden elde edilmiş son derece önemli veriler ve gözlemler sağlıyor. Bu bulgular; hava durumu analizleri, tahminler ve dünya genelindeki uyarılar hakkında bilgiler içeriyor.

Gözlem sisteminin uydu bileşenleri ve zemin tabanlı ağlarının da dahil olduğu büyük bir kısmı, kısmen veya tamamen otomatikleştirilmiş durumda ve birkaç hafta daha çalışmaya devam etmeleri umuluyor.

WMO yaptığı açıklamada, COVID-19 için getirilen kısıtlamaların birkaç haftadan daha fazla devam etmesi durumunda, onarım, bakım ve yerleştirme eksikliklerinin büyük sorunlara yol açacağını söyledi.

Gözlem sisteminin manüel kısımları küresel salgın yüzünden halihazırda etkilendi. Etkilenenler arasında, havada yerel sıcaklık ve rüzgar modelleri ölçümleri yapan ve hava durumu tahminleri ile iklim görüntülemesinin önemli bir kaynağı olan ticari uçaklar bulunuyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Elde edilen veriler, uydular ve radyo bağlantıları aracılığıyla yer istasyonlarına bilgi toplayan Hava Aracı Meteorolojik Veri Aktarma programına (AMDAR) katkıda bulunuyor.

WMO, özellikle Avrupa üzerindeki hava seyahatinin çökmesinin ölçümleri oldukça azalttığını belirtti.

31 adet Avrupa ulusal meteoroloji hizmetini birleştiren Eumetnet ağından elde edilen veriler, geçen ay EasyJet ve Germanwings gibi havayollarının sağladığı gözlemlerdeki büyük düşüşü gözler önüne serdi.

WMO’nun altyapı departmanından Lars Peter Riishojgaard, hava aracıyla yapılan hava durumu gözlemlerinin azalmaya devam edeceğini beklediklerini söyledi ve tahminlerin güvenilirliğinde kademeli düşüşler olabileceğini ekledi.

WMO, ağa bağlı olan Avrupa ülkelerinin hava yoluyla yapılan tahminlerin kaybını hafifletmek üzere diğer gözlem ağlarında kısa dönemli kapasitelerini artırmak için uğraştıklarını söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerdeki meteoroloji toplulukları hâlâ yüzey bazlı ve elle yapılan hava durumu gözlemlerine bağlı durumda. WMO, manüel gözlemlerde son iki haftada yaşanan gözle görülür düşüşün altını çizdi.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, ulusal meteorolojik ve hidrolojik hizmetlerin veri ve gözlem sağlamaya devam ettiğini belirtti. Buna karşılık kapasite ve kaynaklarda artan kısıtlamaların uyarısını da yaptı.

Taalas, “İklim değişikliği etkileri ve hava felaketleri büyümeye devam ediyor. COVID-19 küresel salgınının yarattığı zorluk, ülkelerde çoklu tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden hükümetlerin ulusal uyarılara kulak verip koronavirüs krizine rağmen hava durumu gözlem kapasitelerine dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Öte yandan, AB dünya gözlem programı Copernicus, araştırmacı ve karar alıcıların atmosfer ve Avrupa genelindeki hava kalitesini görüntülemelerine destek oluyor. Ajans, oluşturduğu dijital platformda günlük ve haftalık olarak hava kalitesi hakkında bilgilendirmeler yapıyor.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.