;
Ekonomi

Vatikan, Fosil Yakıt ve Silah Yatırımlarının Sonlandırılması Çağrısında Bulundu

Papa Francis’in doğa, yaşam ve savunmasız insanların korunması konulu genelgesinin 5.yıldönümünde yayımlanan kılavuzda, Katoliklere fosil yakıt yatırımlarını sonlandırmaları ve doğanın korunması için harekete geçme çağrısı yapıldı.

Haber: Philip Pullella

Çeviri: Çisil Sevinç

Vatikan, 18 Haziran Perşembe günü yaptığı açıklamada Katoliklerden silahlanma ve fosil yakıt endüstrisine olan yatırımlarını sonlandırmaları ve madencilik gibi sektörlerdeki şirketlerin çevreye zarar verip vermediklerini yakından incelemeleri gerektiği çağrısında bulundu.

Bu ifadeler, Papa Francis’in doğa, yaşam ve savunmasız insanların korunması üzerine yayımladığı “Laudato Si” adlı genelgesinin 5.yıldönümünü vurgulamak için kilise liderleri ve çalışanlarına hazırlanan 225 sayfalık kılavuzda yer aldı.

Kılavuzda, küresel ısınmanın kontrol altına alınması için yapılan anlaşmaları destekleyen ve iklim değişikliğinin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunan genelgenin hedeflerine ulaşılabilmesi için atılabilecek adımlar yer alıyor.

Kılavuzun finans kısmında, kişilerin yatırımlarını belirli kriterleri yerine getirmeyen şirketlerden çekmelerinin olumlu değişikliklere yol açabileceği ifadesi bulunuyor. Bahsedilen kriterler arasında insan haklarına saygı duyulması, çocuk işçilerin yasaklanması ve çevrenin korunması da var.

“Ortak Dünyamıza Sahip Çıkılması” adlı bölümde Katoliklerin, silahlanma yoluyla insanlara veya sosyal ekolojiye zarar veren, çevreye de fosil yakıtlar kullanarak zarar veren şirketlerden uzak durmaları gerektiği belirtildi.

Bir başka bölümde, kırılgan ekosistemlerde sondaj çalışmaları yürüten endüstrilerin hava, toprak ve su kirliliğine yol açmaması için sıkı bir şekilde denetlenmeleri gerektiği ifadesi yer aldı.

Geçen ay, yarısını Katoliklerin oluşturduğu dünya genelindeki 40’tan fazla inanç kuruluşu fosil yakıt şirketlerinden çekileceklerinin taahhüdünü vermişti.

Vatikan Bankası, fosil yakıtlara yatırım yapmadığını ve dünya genelindeki pek çok Katolik piskoposluk bölgesinin ve eğitim kurumlarının benzer tutumlar sergilediğini açıkladı.

Kılavuz, Katolikleri kendi topraklarındaki petrol ve minerallerin çıkarılması konusunda söz hakkına sahip yerel nüfusların hakkını korumaya ve çevre felaketlerine yol açan ya da ormanlar gibi doğal kaynakları aşırı derecede sömüren şirketlerin karşısında durmaya çağırıyor.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.