;
Ekonomi

Ünlü Markaların YouTube Reklamları İklim İnkarcılığını Finanse Ediyor

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, önde gelen 100 markanın YouTube reklamları iklimle ilgili yanlış bilgilendirmeleri finanse ediyor.

 Haber: Alex Hern

Çeviri: Çisil Sevinç

Avaaz adlı aktivist grubun yaptığı çalışmada, dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarının YouTube üzerinden verdiği reklamların iklimle ilgili yanlış bilgilendirmeye finansman sağladığı iddia edildi.

Grup, YouTube videolarında 100’den fazla markanın reklamlarının döndüğünü ve sitede aktif bir şekilde iklimle ilgili yanlış bilgilendirmenin desteklendiğini belirtti. Aralarında Samsung, L’Oréal ve Decathlon’un bulunduğu markalar, videolardan önce ve video esnasında reklamlarının oynatıldığından haberdar değil.

Grubun kıdemli kampanyacılarından Julie Deruy, “Bu konuşma özgürlüğü ile ilgili değil, bu, özgür YouTube reklamcılığının yanlış bilgi içeren videolarıyla insanları zamanımızın en büyük krizlerinden birisi hakkında yanlış bilgilendirmeleriyle ilgili” şeklinde konuştu ve ekledi: “YouTube kullanıcılarını yanlış bilgilendirmeye maruz bırakacak öneriler yapmamalı, hiçbir destek vermemeli ve bu videolara reklam koymamalı.”

Avaaz hazırladığı rapor adına yürüttüğü araştırmada, kullanıcılar sitede “küresel ısınma”, “iklim değişikliği” ya da “iklim manipülasyonu” gibi aramalar yaptığında özellikle YouTube’un öneri algoritması aracılığıyla karşılaştıkları videoları inceledi. Öne çıkan 100 videodan 16’sının yanlış bilgilendirmede bulunduğu ortaya çıktı.

“YouTube, kullanıcılarını aşı karşıtlığından ve komplo teorilerinden korumak için bazı adımlar atmıştı.” diyen Avaaz, aralarında iklim konusu da bulunan yanlış bilgi veren içerikler hakkında eşit şekilde harekete geçilmediğini belirtti.

YouTube’a çağrıda bulunan grup, platformda iklim ile ilgili daha fazla yanlış bilgilendirme bulunmaması için yeni politikalar uygulanması gerektiğini söyledi. Grubun siteye yaptığı önerilerden bazıları:

  • Yanlış bilgilendirmeye sahip içeriklerin reklam almadığı ve finansal olarak teşvik edilmediğinden emin olunmalı. YouTube reklamcılara derhal iklimle ilgili yanlış bilgi içeren videolarla çalışmama seçeceği tanımalı.
  • Bağımsız bilgi denetleyicileriyle çalışarak yanlış olduğu kanıtlanmış bilgiler hakkında kullanıcılar bilgilendirilmeli.
  • Ne kadar kullanıcının öneri algoritmasıyla yanlış bilgilendirmeye maruz kaldığı hakkında veri paylaşımı yaparak araştırmacılara şeffaflık sağlanmalı.

YouTube bir açıklamasında Avaaz’ın raporunun kendisinde şeffaflık problemleri olduğunu söyledi:

“Avaaz’ın yöntem ya da sonuçlarına göre konuşamayız, bizim öneriler sistemimiz video ya da kanalları belirli bakış açısına dayanarak filtrelemiyor. YouTube katı reklam politikalarına sahip. Reklamların nerelerde bulunabileceği yönetildiği gibi, reklamcılara markalarına uymayacak içeriklerden çekilme seçeceği de sunuyoruz. Aynı zamanda sınırdaki içeriklerin ve zararlı yanlış bilgilendirmelerin önerilere düşmesini azaltmak ve YouTube’da güvenilir sesleri yükseltmek için gözle görülür yatırımlar yaptık.”

YouTube’ın açıklaması şu şekilde devam ediyor: “Yalnızca 2019 yılında, güvenilir haber yayını yapan kanalların izlenme oranı %60 arttı. İklim değişikliğinin de dahil olduğu yanlış bilgiye eğilimli konularda içeriklerin yanı sıra bilgi panelleri sunarak farklı kaynaklar sağlıyoruz. Bu gibi örnekleri daha fazla konu ve ülkeye yayma konusunda gayret göstermeye devam edeceğiz.”

L’Oréal’dan bir sözcü ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu videolar ile teşvik edilen bilgiler, L’Oréal’ın bağlılıklarına ve yıllardır çevreyi korumak adına yürüttüğü çalışmalara tamamen aykırı. YouTube takımlarıyla işbirliği yaparak, platformun kullanıcılarını bu videoların niteliği hakkında uyarlamaları ve etkilerini sınırlamaları adına tüm teknolojik önlemleri almaları konusunda taleplerde bulunuyoruz.”

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi