Politika

Tuvalulu Bakan İklim Krizini Vurgulamak için COP26’ya Denizin İçinden Seslenecek

Tuvalu Dışişleri Bakanı Simon Kofe, konuşmanın, iklim kriziyle halihazırda mücadele eden ülkelerin durumunu ortaya koymasını umuyor.

Tuvalu’nun Dışişleri Bakanı, Glasgow’daki Birleşmiş Milletler iklim konferansı için, Pasifik Adası ülkesinin iklim değişikliğinin ön saflarında yer aldığını vurgulamak için denizin içerisinde su diz hizasındayken bir konuşma kaydetti.

Simon Kofe’nin takım elbiseli ve kravatlı, denizde kurulan bir kürsüde pantolon paçalarını sıyırmış halde duruşu sosyal medyada geniş bir şekilde paylaşılarak Tuvalu’nun yükselen deniz seviyesine karşı verdiği mücadeleye dikkat çekildi.

Bir hükümet yetkilisi, videonun kamu yayıncısı TVBC tarafından başkent Funafuti’nin ana adacığı olan Fongafale’nin uzak ucunda çekildiğini söyledi. Video yarın zirvede gösterilecek ve bölge liderlerinin iklim değişikliğinin etkisini sınırlamak için daha agresif eylemlerde bulunmaları için baskı yapacak.

Birçok büyük kirletici, önümüzdeki yıllarda karbon azaltımlarını yoğunlaştırma sözü verdi ve bazıları 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefliyor. Ancak Pasifik Adası liderleri, ülkelerindeki yaşamın tehlikede olduğuna dikkat çekerek derhal harekete geçilmesini talep ettiler.

COP26’dan önce, Pasifik’teki küçük ada devletlerinin ve bölgelerinin üçte birinin COVID-19 seyahat kısıtlamaları nedeniyle Glasgow’daki zirveye herhangi bir hükümet yetkilisi gönderemeyeceği ortaya çıkmıştı.

Pasifik ülkelerinin toplantıda üst düzey temsil edilmemesi, iklim krizi nedeniyle en fazla risk altında olan bu ülkelerin endişelerinin zirvede uygun şekilde temsil edilmeyeceğine dair korkulara yol açtı.

Ekim ayında bir Dünya Bankası raporu, deniz seviyesindeki tahmini artışın, Pasifik’in kuzeyinde, Hawaii ile Avustralya’nın ortasında yer alan Marshall Adaları’nı yeryüzünden silebileceğini açıkladı.

Paylaş

Önceki Haberler

2023 Yazı Son 2000 Yılın En Sıcak Yazıydı

Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, 1800’lerin ortalarına kadar dayanan meteorolojik kayıtlara ve Kuzey Yarımküre…

15 Mayıs 2024

Sıcak Hava Dalgaları Yerinden Edilen 1,7 Milyon Filistinlinin Hayatını Daha da Zorlaştırıyor

İklim değişikliği Asya'da milyarlarca insanı etkileyen aşırı Nisan sıcaklarını daha sıcak ve daha olası hale…

15 Mayıs 2024

ODTÜ Yapay Zeka ile İstanbul’u Karbon Nötr Hale Getirecek

ODTÜ Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa çalıştıkları projede geliştirecekleri yapay…

15 Mayıs 2024

Bankalar Paris Anlaşması’ndan Bu Yana Fosil Yakıtlara 7 Trilyon Dolar Aktardı

Paris Anlaşması’nın imzalanmasının üzerinden 9 yıl geçti ama anlaşmadaki taahhütler çiğnenmeye devam ediyor. Son bir…

14 Mayıs 2024

AB’de Fosil Yakıtların Elektrik Üretimindeki Payı İlk Kez Yüzde 25’in Altında!

AB ülkelerinin elektrik üretiminde fosil yakıtların payı, nisanda ilk kez %25'in altına düştü. Aynı dönemde…

14 Mayıs 2024

Ardahan ve Kars’ın Suyu ve Meraları Maden Tehdidi Altında

Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Ardahan ve Kars’ı kapsayan Doğu Anadolu’nun verimli meraları, altın ve bakır…

14 Mayıs 2024