;
Politika

Türkiye’nin iklim finansmanına erişimine dair taslak öneri belgesi dolaşımda

Türkiye’nin yeni iklim rejiminde iklim finansmanına Yeşil İklim Fonu özelinde erişimi talebine Alman Müsteşar Joschen Flasbarth tarafından yürütülen açık uçlu ve gayrı-resmi istişare süreci ile tartışılırken basına sızan taslak bir öneri Climate Home adlı haber portalında yayımlandı.

Yeşil İklim Fonu’na Erişim Yok Ancak Diğer Olanaklara Kapı Açık 

Öneriye özel şartları Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çevçeve Sözleşmesi tarafından tanınan ülkelerin finansman, teknoloji ve kapasite geliştirme olanaklarından yararlanmaya devam edebilmelerine dikkat çekilirken Türkiye’nin Yeşil İklim Fonu’ndan yararlanabilmesinin önü kapalı gözüküyor. Ancak, metinde dikkati çeken önemli bir nokta Türkiye’nin Yeşil İklim Fonu dışındaki halihazırdaki iklim finansmanı olanaklarından (Örneğin Temiz Yatırım Fonu) ve yeni oluşturulacak çoktaraflı iklim finansmanı mekanizmalarının Yeşil İklim Fonu tarafından fonlanmayan kısımlarından yeni rejimde yaralanabilmesine olanak tanınması olarak gözükmekte.

Müsteşar Flasbarth’ın bu taslağı G77 müzakere bloğu ile görüşme gündemi olduğu öğrenildi. Türkiye’nin ve diğer tarafların bu metne vereceği tepkileri gözlemlemeye ve sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Arif Cem Gündoğan

İklim Haber'e kurulduğu günden 1 Mayıs 2018'e dek Kıdemli Analist olarak katkı sunmuş olan eski ekip üyemiz Arif Cem Gündoğan iklim değişikliği, iklim finansmanı ve düşük karbon ekonomisi üzerine özel sektörde danışman olarak çalışmaktadır (arşivdeki yazıları/analizleri kendi kişisel görüşleridir, çalıştığı kurumları kesinlikle bağlamamaktadır). Yaklaşık 10 yıl profesyonel çalışma tecrübesi bulunan Arif Cem, Çevre ve Kalkınma yüksek lisansını Jean Monnet bursiyeri olarak King’s College London’da tamamlamıştır.