;
Ekonomi

Türkiye’de PV Güneş Enerjisi Kapasitesindeki Yıllık Artış 5 GW’ı Aşıyor

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin yayımladığı 15. SHURASTAT sayısında Türkiye’nin ilk entegre fotovoltaik (PV) hücre ve modül üretim fabrikasının durumunu değerlendirdi.

Türkiye’nin ilk entegre fotovoltaik (PV) hücre ve modül üreticisi Ağustos 2020’de üretime başladı. Güneş enerjisinden elektrik üretmek için gerekli tüm ekipmanı bünyesinde üretecek olan tesis, yıllık 500 MW üretim kapasitesiyle küresel üretimden %0,4 pay alabilecek büyüklükte.

Tesisin Türkiye’de yenilenebilir enerji teknolojilerindeki gelişim ve güneş enerjisi ürün değer zincirinde yaratacağı katma değer ile sektöre önemli katkı yapması bekleniyor.

Güneş enerjisini elektrik akımına dönüştüren teknoloji fotovoltaik (PV) teknolojisi olarak adlandırılıyor. Güneş ışığını (foton) alan ve silikon ve benzeri yarı iletken maddelerden oluşan güneş hücreleri güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştürüyor.

Hücrelerde oluşan elektronlar hücrenin önüne ve arkasına yerleştirilen pilllerde depolanıyor ve burada meydana gelen gerilimle elektrik enerjisi oluşuyor. Hücreler istenilen gerilime ulaşmak için birbirine bağlı modüller haline getiriliyor ve güneş panellerine yerleştiriliyor.

Dünyada fotovoltaik modül üretiminin büyük kısmı uluslararası şirketler tarafından gerçekleştiriliyor. Farklı lokasyonlarda üretim yapan; biri Çin, biri Güney Kore, biri ABD ve biri Kanada kökenli olan en büyük 10 üreticinin 2019’da toplam üretimden aldığı pay %60 seviyesine denk geliyor.

Avrupa ve Orta Doğu bölgesindeki tek entegre fabrika olan Türkiye’deki tesisin gelişimini sürdüren Avrasya ve Orta Asya, Güneydoğu Avrupa ve Karadeniz, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile Türkiye pazarlarında etkin olması bekleniyor.

Türkiye ve çevresindeki ülkelerde PV güneş enerjisi kapasitesindeki yıllık artış 5 GW’ı aşıyor. Bu gelişimin hızlanarak sürmesi bekleniyor. Türkiye’nin bölgedeki en büyük pazarlardan biri olması ve YEKA kapsamındaki santralın kurulumu tesise önemli bir deneyim sağlayacak. Türkiye’nin çevre ülkelerde anahtar teslimi tesis kurma deneyimi ve fabrikanın entegre üretim yapısının yerel pazarlarda rekabet avantajı sağlaması bekleniyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi