;
Bilim

Türkiye Şiddetli Fırtına ve Yağışın Etkisinde: En Az 9 Can Kaybı

Türkiye genelinde meydana gelen aşırı yağışlar sonucunda en az 9 kişi hayatını kaybetti, Batman’da sele kapılan üç çocuk için arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Zonguldak Karadeniz Ereğlisi’nde yaptığı basın toplantısında, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 19 Kasım’da 29 şehirle ilgili turuncu uyarı verdiğini ancak gün içinde bu sayının 41’e kadar yükseldiğini söyledi.

Diyarbakır ve Batman’da Can Kaybı

Aşırı yağışlar nedeniyle Zonguldak’ta 3, Diyarbakır’da 1 ve Batman’da 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Yerlikaya, yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dilemekle birlikte iki ilde 50 kişinin de yaralandığını belirtti. Yük gemisinin kayıp mürettebatından da bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Bakan Yerlikaya, dört ilde 16 aracın zarar gördüğünü söyleyerek “Şu ana kadar 16 ilimizde 7 bin 17 görevli arkadaşımız var. Dört ilde 109 vatandaşımız yapılan ihbarlar üzerine arkadaşlarımız tarafından kurtarıldı” bilgisini aktardı. Ayrıca Yerlikaya, şu ana dek 16 ilde 1611 ihbar geldiğini; 65 çatı uçması, 270 ağaç devrilmesi, 102 su basması ve 1150 diğer olayın bildirildiğini dile getirdi.

Deniz Taşımacılığı Fırtınadan Olumsuz Etkilendi

Rusya’dan İzmir Aliağa Limanı’na yük taşıyan bir gemi fırtına nedeniyle Ereğli Limanı’na sığınmış, tekrar hareket eden gemiyle irtibat kısa süre sonra kesilmişti. Bakan Yerlikaya, “Olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle İzmir’e gitmek üzere limandan ayrılan Türk bayraklı Kafkametler adlı kuru yük gemisi, sürüklenerek mendireğe çarpmak suretiyle batmıştır. Gemide bulunan 12 Türk mürettebat ile halen irtibat kurulamamıştır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, AFAD, Kıyı Emniyeti, jandarma, emniyet, itfaiye ekipleri hazır beklemektedir. Olumsuz hava koşullarının düzelmesiyle hemen arama-kurtarma faaliyetlerine başlanacaktır” dedi. Kayıp mürettebattan kötü haber geldi: bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

19 Kasım’da, Ereğli Limanı’nda bağlı bulunan Kamerun bayraklı Pallada isimli kargo gemisi de halatının kopması nedeniyle karaya oturmuş, gemide bulunan 13 mürettebat kurtarılmıştı. Kamerun bayraklı bir başka gemi de halatının kopması sonucu sürüklenmiş ve liman römorkörü tarafından 12 mürettebatıyla yedeğe alınarak kurtarılmıştı.

 Dalga Boyu 9 metreye Ulaştı, Görüş 25 metreye Düştü

Meteorolojiden alınan tahminlerin, havanın sabah itibarıyla daha iyi olacağı yönünde olduğunu aktaran Bakan Yerlikaya, dün sabah erken saatlerde rüzgarın zaman zaman 74 nat, dalga boyunun 9 metreye ulaştığı ve görüşün 25 metreye düştüğü bilgisinin paylaşıldığını ifade etti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), daha önce 17 il için turuncu, 16 il için sarı meteorolojik uyarı yapıldığını açıklamıştı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle Zonguldak, Bolu ve Batman ile Düzce, Karabük, Sakarya, Sinop, Diyarbakır, Bingöl, Bartın’ın bazı ilçeleri ve İstanbul’un Şile ilçesinde eğitime bir gün ara verildi. Bugün kamuda çalışan hamile ve engelli personel ise idari izinli sayılacak.

MGM’den Turuncu ve Sarı Kodlu Uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden (MGM) alınan son bilgiler ve yapılan değerlendirmeler sonrası; Adıyaman, Batman, Bingöl, Bolu, Diyarbakır, Düzce, Erzincan, Hakkari, Karabük, Kastamonu, Sakarya, Tunceli, Şanlıurfa, Şırnak, Zonguldak ve iki il için daha turuncu kodlu meteorolojik uyarı yapıldı. Ağrı, Ardahan, Bartın, Bilecik, Bitlis, Bursa, Elazığ, Erzurum, Kars, Kocaeli, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Siirt ve Yalova için ise sarı kodlu meteorolojik uyarı yapıldı. AFAD açıklamasında ayrıca sel, su baskını, yıldırım, heyelan, yerel dolu yağışı, çatı uçması, ağaç/direk devrilmesi, soba/baca zehirlenmeleri, buzlanma ve don olayları ile ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı yurttaşların dikkatli olmaları gerektiği ifade edildi.

Batman’da sel sularına kapılan üç çocuğu arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Zonguldak Karadeniz Ereğli K2 Tipi Ceza İnfaz Kurumu, su seviyesinin yükselmesi nedeniyle boşaltıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hükümlülerin güvenlik nedeniyle yakın kurumlara nakledildiğini açıkladı.

Bolu’da kar yağışı etkisini sürdürüyor. Anadolu Otoyolunun Bolu Dağı Tüneli ve Viyadükler mevkisinde de yoğun kar yağışı sonrası kayan veya kış lastiği bulunmadığı için yavaş ilerleyen araçlar nedeniyle otoyolda aksamalar yaşanıyor. Çankırı-Bolu yolunun İstanbul istikameti ile Erzurum-Tekman yolu ise ulaşıma kapatıldı.

Hava Yolu Taşımacılığı da Kesintiye Uğradı

Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları, olumsuz hava koşulları nedeniyle sefer iptalleri yaptı. THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, “18-19 Kasım 2023 tarihlerinde Meteorolojik Acil Durum Komitesi kararı uyarınca, İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı/varışlı seferlerimizde hava muhalefeti nedeniyle iptaller yapılmıştır. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 18 Kasım tarihli 9 sefer, 19 Kasım tarihli 23 seferimiz; İstanbul Havalimanı’nda ise 18 Kasım tarihli 40 sefer, 19 Kasım tarihli toplam 82 seferimiz iptal edilmiştir” denildi. Böylelikle THY’nin toplam iptal edilen sefer sayısı 154 oldu. Pegasus Hava Yolları’ndan yapılan açıklamada ise toplam 82 seferin iptal edildiği belirtildi.