;
Ekonomi Politika

“Türkiye Kömür Yatırımlarını Acilen Durdurmalı”

350.org, Türkiye’nin kömür yatırımlarını acilen durdurması için çağrı yaptı, G20 ülkelerinin ise kamu bütçesini fosil yakıtlardan uzaklaştırmasının zamanının geldiğini belirtti.

350.org, Japonya’nın Osaka kentinde bugün başlayan G20 zirvesine katılan Türkiye’ye dair bir açıklama yaptı. Uluslararası organizasyon Türkiye’nin kömür yatırımlarını acilen bırakması gerektiğini duyurdu.

Açıklamada, “Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylamayan iki G20 ülkesinden biri. Ülke, 2023 enerji vizyonuna göre, kömürlü termik santral gücünü 30 GW’ye çıkarmayı planlıyor. Bu 20GW’lik kömürlü termik santral gücüne 10 GW’lik bir güç artışı anlamına geliyor. Ancak, hedefe ulaşmak adına oldukça cömert sübvansiyonlar ve teşvikler verilmesine rağmen kömür ne vatandaşlar ne de yatırımcılar için cazip.” denildi.

Birçok yerel topluluğun kömür projelerine karşı çıktığı, birçok yatırımcının ise dikkatini çoktan güneş ve rüzgar projelerine verdiği belirtilirken, “Türkiye dalgalara karşı kürek çekmeyi bırakmalı ve kömür rüyasından uyanmalı. Tüm G20 ekonomilerinin konuştuğu gibi davranma zamanı geldi: Kamu parasını fosil yakıtlardan uzaklaştırın.” denildi.