;
Ekonomi Politika

Türkiye İklim Mücadelesinden Vazgeçecek mi?


Gazeteci Melis Alphan, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ile İklim Haber için özel bir röportaj gerçekleştirdi. Birpınar, Alphan’a yaptığı açıklamada Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele etmeye devam edeceğini söyleyerek önceliğin yenilenebilir enerji olacağını ifade etti.

Polonya’nın Katowice kentinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde İklim Haber için Melis Alphan’a açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’nin 1992 yılında yapılan bir hata yüzünden eklerde yanlış konumlandırıldığını söyleyerek “Türkiye finans yardımı alamayacak ülke sınıfında yer alıyor. Bizim arzumuz en azından şu: Yeşil İklim Fonu’ndan direkt para beklemiyoruz. Yoksul ülkelerin veya küçük ada ülkelerinin paralarına talip değiliz. Emisyon azaltımı ve yenilenebilir enerji için gerekli olan kredileri alabilmeliyiz” dedi.

Türkiye’nin ek dışı ülke olarak iklim değişikliği ile daha iyi mücadele edebileceğini söyleyen Prof. Dr. Birpınar, Türkiye’nin Yeşil İklim Fonu’na ulaşamaması durumunda bile iklim değişikliği ile mücadele etmeye devam edeceğini söyledi. Türkiye’nin fosil yakıtlara sahip olmadığını ve enerji fakiri bir ülke olduğunu söyleyen Prof. Dr. Birpınar “Güçlü kömür kaynaklarına sahip değiliz. Doğalgaz ve petrol de yok. Dolayısıyla biz ne kadar çok yenilebilir yaparsak ülkemizin lehine bir durum oluşturmuş oluruz. Mümkün olduğu kadar buraya yöneleceğiz. O krediler olmazsa başka krediler bulacağız” diye konuştu.