;
Bilim

Türkiye Aşırı Hava Olayları ile Sarsılıyor: Bir Taraftan Sıcak Dalgası Diğer Taraftan Sel ve Taşkınlar

sel

Son günlerde sıcaklık değerleri yeniden arttı. Aşırı sıcaklıkların etkisiyle başta buğday  tarlaları olmak üzere bir çok tarım arazisinde yangın çıkarken diğer taraftan birçok kentte sel ve taşkınlar meydana geldi.

İklim değişikliği dünyada olduğu gibi ülkede de etkisini göstermeye devam ediyor. Yaz aylarıyla beraber kavurucu sıcaklıklar başlarken bununla bağlantılı olarak ülkenin birçok bölgesinde başta buğday tarlaları olmak üzere birçok arazi yanarak kül oldu.

Sıcaklıkların arttığı bu dönemde yine birçok kentte sel ve taşkınlar yaşandı. Türkiye’nin birçok bölgesinde etkili olan sağanak sonucu Düzce, Ordu’da sel felaketleri yaşandı. Selin yaşandığı diğer kentler ise Bingöl ve Ağrı oldu.

Ağrı’da sağanak sonrası oluşan sel nedeniyle kapanan İran kara yolu yeniden ulaşıma açıldı. Taşlıçay ve Diyadin ilçelerinde etkili olan sağanağın sele dönüşmesi üzerine Ağrı-İran kara yolunun Karapazar köyü mevkii ulaşıma kapandı.

Selin yaşandığı bir başka kent ise Bingöl’ün Solhan ilçesi oldu. Burada meydana gelen sel nedeniyle ağır hasar görülmezken, sel taşkınlarının sürüklediği taş ve çamur köy yolunu kullanılmaz hale getirdi. Sel sonucu, yol ve su şebekeleri önemli zarar gördü.

Ülkede aşırı sıcaklıkların ve yağışların bir arada yaşanması, etkisini her geçen daha çok hissettiren iklim değişikliğini bir kez daha akıllara getirdi.

“Ekstrem Hava Olayları Yaşanacak, İklim Değişikliği Tam da Bu”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu , iklim krizi ile beraber ekstrem hava olaylarının yaşanacağını söylüyor. Alaeddinoğlu şu şekilde konuştu: “Dünyanın ortalama sıcaklığı 16-17. Bir derece arttığında ekstrem olaylara neden oluyor. Dünya ısındığında kasırgalar, tayfunlar, sağanaklar ve taşmalar yaşanıyor. Yazın ortasında aşırı yağışlar, kış aylarındaki sıcaklıklar bunların hepsi artık doğal. İklim değişikliği, tam da bu: Doğal olayların kontrolden çıkması. Yağışın, basıncın, nemin köklü bir değişikliğe uğraması.”

Bir taraftan kavurucu sıcaklıklar yaşanırken diğer taraftan sel ve taşmaların yaşanmasını değerlendiren Alaeddinoğlu, “Hava ısındıkça su tutma kapasitesi artar. Nem soğuk ortamda erimez ve sıcak ortamda düşer. Hava katmanları karşılaştığı zaman orada cephesel karşılaşma olduğunda yağışa dönüşür. Hava zaten su tutmuştu, bu su şiddetli bir şekilde yere iner ve sele döner. Ya da dolu şeklinde inerse oradaki araziyi ve tarımı vurur. Bu lokal yani yerel anlamda olur. Bir bütünen bir sahayı kolay kolay kapsamaz. Tarımı, ürünleri sadece sıcaklık vurmayacak. Seller dolular da vuracak. Bizi iyi günler beklemiyor açıkçası” dedi.