;
Ekonomi Politika

Tüketim Değişiklikleriyle Brezilya’nın Emisyonlarının İki Katına Eşdeğer Azaltım Mümkün

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) bilimsel raporunun sızdırılmış bir taslağına göre, küresel olarak yaşam tarzı değişiklikleri, yalnızca teknolojik çözümlerle karşılaştırıldığında, 2030 itibarıyla Brezilya’nın emisyonlarının iki katı büyüklüğüne eşdeğer oranda azaltım sağlayabilir.

Et yemek, klima, havayolu kullanımı ve SUV kullanmak, harcanabilir gelirle bağlantılı olarak yüksek karbonlu yaşam tarzı seçenekleri arasında yer alıyor. Bu eğilimler, özellikle en büyük karbon ayakizlerine sahip olan zenginler arasında, iklim değişikliğiyle mücadelede tüketici davranışını odak haline getiriyor.

Taslak IPCC raporu, “Tek başına bireysel davranış değişikliğinin seragazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltamayacağını” ancak “bireylerin engellerin aşılmasına katkıda bulunabileceğini ve iklim değişikliğinin azaltılmasını mümkün kılabileceğini” buldu.

Taslak raporda, “Nüfusun %10 ila %30’u düşük karbonlu teknolojilere, davranışlara ve yaşam tarzlarına bağlılık gösterseydi, yeni sosyal normlar oluşturulabilirdi” ifadesi yer alıyor.

Onlarca yıldır iklim kampanyacıları, değişim yaratmada bireylerin satın alma alışkanlıklarının göreceli önemini hararetle tartışıyorlar. Kimileri, hükümetleri ve büyük işletmeleri sorumlu olmaktan kurtardığını iddia ederken, diğerleri, hükümetleri ve şirketleri harekete geçmeleri için güçlendirdiğini ve baskı yaptığını iddia ediyor.

IPCC ilk kez, Mart 2022’de çıkacak olan küresel ısınmanın nasıl durdurulacağına ilişkin değerlendirme raporu 6’nın bölümüne talep yönlü önlemlerle ilgili önemli bir bölüm ekleyecek. Politika yapıcılar için özetin ilk taslağı ve açılış bölümü, Extinction Rebellion bilim insanları tarafından sızdırıldı.

Extinction Rebellion bilim insanlarının yayımladığı bilimsel araştırma özetinde “Isıtma ve soğutma ayar noktası ayarlamaları, cihaz kullanımında azalma, insan merkezli mobilite ve toplu taşımaya geçiş, daha az hava yolculuğu ve iyileştirilmiş geri dönüşüm gibi yaşam tarzı seçenekleri, 2030’da ek 2 gigaton’a eş değer küresel seragazı emisyonu (GtCo2eq) tasarrufu, geleneksel teknoloji merkezli azaltma senaryolarından elde edilen tasarruflar ise 2050’de 3 GtCo2eq tasarruf sağlayabilir” bilgisi yer alıyor.

Toplam küresel seragazı emisyonları 2018’de 59 GtCo2 idi ve 2 Gt, Brezilya’nın yıllık emisyonlarının kabaca iki katına eş değer. Bu 59Gt’nin 38Gt’si fosil yakıt ve endüstriden kaynaklanıyordu.