;
Politika

Trump Yönetimi Alaska Yaban Hayatı Sığınağı’nı Petrol Sondajına Açıyor

Trump yönetimi dün, Kuzey Kutbu Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı’nda (ANWR) petrol ve doğalgaz sondajına izin veren planı sonlandırdı. Önümüzdeki seçimlerde Trump’ın rakibi olan Joe Biden’ın kampanya sözcüsü Matt Hill, Biden’ın seçilmesi halinde ANWR’yi kalıcı olarak koruyacağını söyledi.

Trump yönetimi dün (Pazartesi) Alaska Kuzey Kutbu Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı’nda (ANWR) petrol ve doğal gaz sondajına izin veren planı sonlandırarak, ABD yönetiminde potansiyel bir değişiklikten hemen önce bozulmadan korunan bölgede onlarca yıllık sürebilecek kontratlar hazırlama yoluna girdi.

Enerji endüstrisi ve Alaska Valisi Michael Dunleavy Yaban Hayatı Sığınağı’nın sondaja açılmasının yeni iş kolları yaratacağını ve petrole dayanan ülke ekonomisini hızlandıracağını söyledi. Başkan adayı olması beklenen Joe Biden ve yeşil gruplar bu kararı eleştirerek Kuzey Kutbu’nun kendine özgü doğasına ve yerli halkına zarar vereceğini söyledi.

İçişleri Bakanı David Bernhardt, muhabirlerle yaptığı bir konferans görüşmesinde, Bakanlığın ANWR’da yıl sonuna kadar petrol ve doğalgaz kontrat satışı yapabileceğini söyledi.

2017’de Cumhuriyetçiler tarafından kabul edilen bir vergi tasarısı, bölgeyi ABD Başkanı Donald Trump’ın fosil yakıt üretimini genişletme gündeminin önemli bir ayağı olan petrol ve gaz kira kontratlarına açmıştı. Ancak, eyaletteki kontrat satışları son 10 yılın çoğunda düşüktü ve eyalet çapındaki üretim son 30 yılda istikrarlı bir şekilde azalmıştı.

Bulunduğu takdirde petrol üretimi bölgede sekiz yıl içerisinde başlayarak 50 yıl kadar sürebilir. 7.7 milyon hektarlık alan kutup ayısı ve ren geyiği gibi birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz son aylarda birkaç ABD bankası Kuzey Kutup bölgesindeki petrol ve doğalgaz projelerine finansman sağlamayacaklarını duyurmuştu.

Bilim insanları, eğimli arazi ve susuzluğun ANWR’yi, sondaj faaliyetleri kapsamında Ulusal Petrol Rezervi’nden veya Kuzey Yamacı’nın en batı bölümünü kaplayan NPR-A’dan daha az avantajlı hale getirdiğini söyledi.

Yaşamları ren geyiklerine bağlı olan toplulukları temsil eden Gwich’in Steering Komitesi, Twitter üzerinden “Ren geyiklerinin üreme alanlarını koruma mücadelesi henüz bitmedi” paylaşımında bulundu.

ANWR, fosil yakıt çıkarma potansiyeli açısından yalnızca bir kez test edildi. Bernhardt, sondajın habercisi olan sismik testlerin olmamasına rağmen şirketlerin kira kontratı teklifleri vereceğini söyledi. Bir yıl sonu satışı, 2021’de potansiyel bir Demokrat yönetimin ANWR’deki sondajı durdurma çabalarını engelleyebilir.

Anketler, Cumhuriyetçi Trump’ın ardından gelen Demokrat rakip Biden’ı gösteriyor. Biden’ın kampanya sözcüsü Matt Hill yaptığı açıklamada, eski başkan yardımcısı Biden’ın seçilmesi halinde ANWR’yi kalıcı olarak koruyacağını söyledi.

Çevre grubu Earthjustice, hızlı bir şekilde yasal bir meydan okuma başlatma sözü verdi.

Dava olasılığı sorulduğunda ise Bernhardt, “bu davada çizilen çizgiler konusunda çok rahat olduğunu” söyledi.

Alaska petrol üretimi son 30 yılda azaldı. ABD Enerji Bakanlığı rakamları, eyaletteki ham petrol üretiminin 1988’de 2 milyon varilden şu an günde yaklaşık 500.000 varile kadar bir düşüş olduğunu gösteriyor.