;
Politika

Temiz Enerji 2025’e Kadar AB’nin Rus Doğalgaz İthalatının Yüzde 66’sının Yerini Alabilir

Yeni bir çalışmaya göre, AB Rus doğalgaz ithalatını durdururken kömürden çıkış politikasını sürdürebilir.

Ember, E3G, RAP ve Bellona tarafından ortak yayımlanan yeni analiz, AB’nin 2025 yılına kadar enerji güvenliğini artırmak için temiz enerji çözümlerini hızlandırma ve ölçeklendirme fırsatının altını çiziyor.

Çalışmaya göre, temiz enerji çözümleri, 2025 yılına kadar Rusya’nın gaz ithalatının üçte ikisinin yerini alabilir. AB’nin iklim ve enerjim politikalarını (Fit for 55) hayat geçirerek ve rüzgar ve güneşten yenilenebilir elektriğin üretimini, enerji verimliliği ve elektrifikasyonu hızlandırarak Rusya’nın gaz ithalatı %66 oranında azaltılabilir. Bu, 101 milyar metreküplük (bcm) bir azalmaya eşdeğer. Gerekli uygulama düzeyine ulaşmak için artık politikada acil bir hızlanma gerekiyor.

Analiz, yeni gaz ithalat altyapısının gerekli olmadığını ortaya koyuyor. Arz güvenliğinin sağlanması ve Rusya’nın doğalgaz bağımlılığının azaltılması, LNG terminalleri gibi yeni AB gaz ithalat altyapısının inşasını gerektirmiyor. Mevcut varlıklar yoluyla ithal edilen 51 bcm alternatif kaynaklı gaz yeterli.

Kömürden elektrik üretiminin devam etmesi Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte gündeme gelmişti ancak çalışma bu sürenin uzatılmasına gerek olmadığını belirtiyor. Yukarıdaki önlemler, AB’nin kömürden elektrik üretimindeki düşüşü yavaşlatmadan fosil gaz talebinde gerekli azalmayı elde etmesini sağlayacak.

Bugün ve yarın gerçekleşecek Avrupa Konseyi’nde AB Üye Devletleri, AB enerji sektörü üzerindeki yansımaları da dahil olmak üzere Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline Avrupa’nın tepkisini masaya yatıracaklar. Bu, Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki birkaç hafta içinde uygulamaya konacak olan Rus gaz tüketimini azaltmaya yönelik REPowerEU planının önerisini takip ediyor.

Avrupa Komisyonu geçtiğimiz günlerde Rusya’nın gaz ithalatını 2027 yılına kadar sonlandırabileceğini duyurmuştu.

Ember Kıdemli Enerji ve İklim Analisti Sarah Brown,  “Yerli yenilenebilir enerji kaynakları, Avrupa’nın Rus fosil gaz bağımlılığından bir kaçış yolu sunuyor. AB, 2025 yılına kadar, REPowerEU’nun yakın zamanda açıklanan 2027 hedefinden daha hızlı bir şekilde, Rusya’dan gaz ithalatından vazgeçebilir. Bunu, temiz enerji çözümlerini hızlı bir şekilde uygulayarak, kömürden çıkışı yavaşlatmadan veya bir fosil yakıt bağımlılığını bir başkasıyla değiştirmeden başarabilir. Hem mevcut Fit for 55 yenilenebilir hedefini gerçekleştirmek hem de rüzgar ve güneş enerjisi dağıtımının hızlandırılmasını sağlamak için acil eylem ve AB çapında büyük bir taahhüt gereklidir” dedi.