;
Ekonomi Politika

Suudi Arabistan’ın 200 GW’lık Santralı Gerçekçi mi, Mümkün mü?

Suudi Arabistan’ın, ekonomisini petrolden arındırabilmesi için çılgın bir planı var. Veliaht Prens Muhammed Bin Salman, 2030 yılında tamamlanması planlanan ve 200 milyar dolara mâl olacak güneş santralı konusunda SoftBank ile mutabakat anlaşması imzaladı. 200 GW güneş enerjisi üretmesi planlanan bu tesis, günümüz teknolojisi ile, dünyanın en büyük şehirlerinden daha büyük bir alan olan 5.000 kilometrekareyi kaplayabilir.

Bunlar göz kamaştırıcı sayılar. Eğer planlanan güneş enerjisi santralı inşa edilirse, bugün faaliyet gösteren en büyük güneş santralının yaklaşık 200 katı büyüklüğünde olacak. Tesis aynı zamanda Suudi Arabistan’ın 77 GW olan elektrik üretme kapasitesini de üç katına çıkaracak.

Mevcut teknolojiyle 200 GW üretebilen güneş panelleri, muhtemelen dünyanın en büyük şehirlerinden daha büyük bir alan olan 5.000 kilometrekareyi kaplayabilir.

Ve yine de, bunlar gerçekçi olmayan rakamlar değil. Bloomberg Yeni Enerji Finansmanı (Bloomberg New Energy Finance – BNEF) verilerine göre, küresel güneş enerjisi sektörü geçen yıl yaklaşık 100 GW değerinde güneş paneli üretirken üretim kapasitesi de hızla artmaya devam ediyor.

Ancak Bin Salman tarafından imzalanan anlaşmaların benzerleri çoğu zaman hayat bulamayabiliyorlar. BNEF’te güneş analisti olan Jenny Chase ise Twitter hesabından konuya esprili bir şekilde yaklaşıyor: “Muhtemelen bir kahve almak için daha fazla bağlayıcı anlaşma yaptım”.

Yine de Prens, Suudi Arabistan’ın güneş enerjisi alanına katkısını artıramazsa itibarına zarar verebilir. Ülke, bir süredir temiz enerjiye yatırım yapmaktan bahsetse de, sadece 2017 yılında güneş enerjisi santralları inşa etmek için teklif almaya başladı. Ve eğer herhangi bir ülke bu ölçekte bir güneş enerjisi santralı kurabilirse, bu Suudi Arabistan olacaktır: Ülke bolca güneş alırken geniş boş alanlara sahip ve muhtemelen bunu başarabilecek mali gücü bulunuyor.