;
Ekonomi

Suudi Arabistan Petrole ve Gaza Yatırıma Devam Edecek

suudi arabistan

Dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden Suudi Arabistan, daha önceki açıklamalarında, enerji geçişi için küresel piyasaların ihtiyacına dikkati çekerek petrol ve gaz sektörüne yapılan uluslararası yatırımların düşmesini eleştirmişti.

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih, ülkesinin petrol, gaz ve yenilenebilir enerji sektörlerine yönelik yatırımlarının devam edeceğini belirtti.

Bakan Falih, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun düzenlediği Uluslararası Finans Sektörü Forumunda konuştu.

Ülkesinin yatırımlarına değinen Falih, petrol, gaz ve yenilenebilir enerji alanları ile “beklenen yatırımları alamayan” birçok sektörde, büyümeye devam edeceklerini söyledi.

Falih, “1,1 trilyon doları aşan petrol ve petrol dışı yatırımlarla öncü konumdayız. Bu işte yol kat edebilirsek, fırsatları güçlendirmek ve ülke ekonomisini çeşitlendirmek için daha çok çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Bir sonraki iklim müzakereleri (COP28) Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleşecek. Zirvenin en önemli tartışma konularından birinin fosil yakıtlardan kademeli çıkış olması bekleniyor.

AB geçtiğimiz hafta bu konuda önemli bir adım attı ve bu yıl Dubai’de yapılacak COP28’e hazırlanırken, “sistematik bir şekilde” fosil yakıtlardan aşamalı çıkış çağrısında bulunmayı kabul etti.

AB, Mısır’daki bir önceki iklim müzakerelerinde Hindistan’ın fosil yakıtların kademeli azaltımını destekleyen 80’den fazla ülkeden oluşan bir koalisyon arasında yer aldı. Ancak aralarında Suudi Arabistan’ın da bulunduğu petrol ve gaz üreticilerinin muhalefetiyle karşılaşan Mısır, teklife nihai metinde yer vermedi.

Paris Anlaşması’nda kabul edilen, küresel ısınmayı sanayi öncesi döneme göre 1.5 derecede sınırlandırma hedefi için fosil yakıt kullanımının acilen sonlandırılması gerekiyor.

Dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, daha önceki açıklamalarında, enerji geçişi için küresel piyasaların ihtiyacına dikkati çekerek petrol ve gaz sektörüne yapılan uluslararası yatırımların düşmesini eleştirmişti.

ABD’li yatırım bankaları, Brent petrolün varil fiyatının yıl sonuna kadar 110 dolara çıkmasını öngörüyor.

Suudi Arabistan, günlük yaklaşık 7,5 milyon varil ile dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olarak öne çıkıyor.