;
Afetler Bilim

Şubat Ayında Kaydedilen İlk Kategori 5 Tayfunu Wutip, Saatte 257 Kilometre Şiddete Ulaştı

Wutip Tayfunu geçtiğimiz Pazartesi sabahı (25 Şubat) Guam Adası’nın yaklaşık 480 kilometre batısındaki sularda şiddetlenerek 915 milibarlık merkezi bir basınçla, Kategori 5 süper tayfunu olarak gerçekleşti. Wutip Tayfunu Kuzey Yarımkürede Şubat ayında kaydedilen ilk Kategori 5 fırtınası oldu.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) Tarihsel Kasırga Kayıtları veri tabanındaki bilgilere göre, 1940’ların sonunda başlayan kayıtlardan bu yana, Kuzeybatı Pasifik’te Ocak ve Şubat aylarında Kategori 4 veya Kategori 5 olarak sadece yedi tayfun kaydedildi. Wutip Tayfunu’nun, 13 Ocak 1958’de 257 km/saat hıza ulaşan ve en şiddetli tayfun olarak kaydedilen Süper Ophelia ile bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Sıra Dışı Bir Fırtına

Kategori 5’e dahil olup oldukça düşük sıcaklıklarda gerçekleşen bir tayfuna rastlamanın alışılmışın dışında olduğu ifade ediliyor. Ortak Tayfun Uyarı Merkezi’nin “9Z Şubat 25” görüşmelerine göre Wutip’in Kategori 5’e hızlı bir şekilde yoğunlaştığı esnada deniz yüzeyi sıcaklığı (SSTs) 26-27 dereceydi ve okyanusun toplam ısı içeriği de düşüktü.

Kasırga bilimcisi Karl Hoarau’nun okyanus sensöründen aldığı ve detaylı bir şekilde incelediği veriler, sıcaklığın, 19 Şubat’ta okyanus yüzeyinden 75 metre derinliğe kadar olan ve Wutip’in gerçekleştiği enlem ve boylam alanının 27,6 derece olduğunu gösteriyor. Bu değerler Wutip’in Kategori 5’e yükselmesini daha da sıra dışı kılıyor.

Termodinamik teorileriyle atmosferin ve okyanusun mevcut sıcaklık değerlerine dayanarak “maksimum potansiyel yoğunluk” adı verilen tropik siklonların sayısının hesaplanabildiği vurgulanıyor. Dr. Kerry Emanuel tarafından yapılan bir analize göre, rüzgar yaklaşık 240 km/saat hızındaydı ve Wutip’in pazartesi sabahındaki maksimum potansiyel yoğunluğu Kategori 4 fırtınası olarak değerlendirildi. Wutip’in yaklaşık 8-16 km/saat daha güçlü olduğu düşünülürse bu etkileyici bir olaydı. Wutip deniz yüzeyi sıcaklıklarının (SSTs) durumu ve alışılmadık bazı üst seviye rüzgarlarla meydana geldi: Rüzgarın hız ve yönünde değişim yok denecek kadar azdı, rüzgarın hızı 5 knottan düşüktü ve tayfun, biri kuzeye biri güneye olmak üzere iki güçlü üst seviye çıkış kanalından faydalanarak oluştu.

Herhangi Bir Can ve Mal Kaybı Yok

Tayfun herhangi bir karasal bölge için tehdit oluşturmuyor ancak Salı günü boyunca Guam’a yüksek dalgalar ve tehlikeli deniz akıntıları getirdi. Wutip, Guam Adası’na en yakın geçişini geçtiğimiz cumartesi sabahı yaparak adanın kuzeybatısına 290 kilometre yaklaştı. Cumartesi sabahı Guam Havaalanı’nda rüzgarın şiddeti 63 km/saati buldu -en düşük tropikal fırtına şiddeti- ve gün boyunca 90 km/saat ile şiddetini sürdürdü. Tayfun, Guam’ın güneyine 203-304 milimetre, kuzeyine ise 101-177 mm yağış bıraktı. Kıyı şeridinde dalgalar cumartesi öğlen saatlerinde 6 metreye ulaştı. Guam Daily Post’a göre, tayfun hiçbir yaralanmaya, ciddi hasara veya sele yol açmadı.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi