;
Politika

Sosyal Medyada Avustralya Başbakanı Morrison’a İstifa Çağrısı: “Benim Başbakanım Değil”

Ülkesi yangınlarla mücadele ederken Hawaii’ye tatile giden Avustralya Başbakanı Scott Morrison’a sosyal medyada istifa etmesi yönünde çağrı yapıldı. Morrison ise iklim politikasını değiştirmeme konusunda ısrarcı. 

Haber: Swati Pandey

Çeviri: Çisil Sevinç

Avustralya Başbakanı Scott Morrison’ın, ülke orman yangınlarıyla mücadele ederken Hawaii’de tatil yaptığı ortaya çıkınca sosyal medyada istifa çağrıları yapıldı. Morrison tatilden dönmüş olsa da bu eleştirilerin önünü alamadı.

Seçmenler sosyal medya üzerinden yönetimin ülkenin içerisinde bulunduğu kriz karşısında sorumluluk alması yönünde çağrıda bulunurken, Morrison’ın iklim değişikliği konusunda daha sıkı önlemler almamasını eleştirdi.

Amerikan komedyenlerinin ABD Başkanı Donald Trump’a yaptığı eleştirilere benzer olarak, komedyenler sosyal medya üzerinden Morrison’ı Noel günü yanmış bir ormanda “kıymetli” kömürünü tutan çakma bir süper kahraman olarak karikatürize etti.

Sosyal medyada çokça paylaşılan bir videoda gönüllü itfaiyeci Jacqui’nin Morisson’ın elini sıkarken “benim başbakanım değil” demesinden sonra Salı günü (24 Aralık) Twitter’da Avustralya’da en çok konuşulan konu (top trending topics) #NotMyPrimeMinister (Benim başbakanım değil), #MorrisonMustGo (Morrison gitmeli), #ScoMoResign (ScoMo istifa) oldu.

Tepkilerden sonra Morrison aynı gün Twitter’dan “Aynen Jacqui’nin benimle şakalaştığı gibi, ben onun başbakanı değilim çünkü kendisi İngiliz, bu durumda başbakanı Boris Johnson” açıklamasını yaptı.

Yıkıcı orman yangınları Eylül ayından itibaren beş eyalette 4 milyon hektardan fazla toprağı kül ederek 9 insanın ölümüne yol açtı.

Eyaletin önde gelen şarap bölgesini ve ülkenin en büyük şehri Sidney’den sonra şimdi de Güney Avustralya’da kontrol altına alınamayan yangınlar devam ediyor.

Sidney’in bu ay günlerce duman altında kalması insanlarda öfkeye ve iklim değişikliği ile mücadelede hükümet üzerindeki siyasal baskının artmasına yol açtı.

Morrison ve ailesinin Hawaii’ye tatile gitmesi de seçmenleri oldukça öfkelendi.

Morrison tatil dönüşü yaptığı açıklamada iklim politikasında bir değişiklik olmayacağını söyledi, bakan yardımcısının iklim değişikliğine karşı daha fazla eylem gerektiğini kabul etmesinden sonra hükümette fikir ayrılıkları olduğu iddiasını kabul etmedi.

Başbakan aynı zamanda ülkedeki itfaiye dairesi başkanlarıyla zirve düzenlemeyi ve aylardır yangınlarla mücadele eden binlerce gönüllü itfaiyeciye tazminat konusunu da reddetti.

Morrison Mayıs ayında seçimi kazanarak parlamentoda çoğunluğu sağlamıştı ancak liderliği şimdiden sorgulanmaya başladı.