;
Bilim

Son 8 Yıl Şimdiye Kadar Kaydedilen En Sıcak Dönem Oldu 

sıcak

Dünya Meteoroloji Örgütü verileri, geçen yılın ortalama sıcaklığının sanayi öncesi seviyelerden 1,15 derece daha fazla olduğunu gösteriyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre geçen yılki ortalama sıcaklık, küresel olarak sanayi öncesi dönemde görülen seviyelerden yaklaşık 1,15 derece daha sıcaktı. 2022, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıllardan biriyken, son sekiz yıl modern bilim tarafından belgelenen en sıcak dönem oldu.

WMO 6 farklı kaynaktan veriler topluyor. Bunların arasında 143 yıllık kayıtlarında 2022’nin en sıcak 5. yıl olduğunu duyuran NASA ile veri toplamadaki ufak farklılıklar nedeniyle 2022’yi 6. sıraya koyan ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) bulunuyor.

Bununla birlikte uzun vadeli eğilim, tüm zamanların en sıcak sekiz yılının 2015’ten beri meydana geldiği, 2016’nın hâlâ en sıcak olduğu ve 1980’lerden bu yana her 10 yılın bir öncekinden giderek daha sıcak olduğu göz önüne alındığında, açıkça görülüyor. En sıcak 10 yıl 2010’dan sonra yaşandı.

Nasa’nın yöneticisi Bill Nelson, ısınmanın  “oldukça endişe verici olduğunu ve giderek büyüyen bir eğilim gösterdiğini” söyledi ve ekledi:  “Bunu ciddiye almazsak, dünya çapında ölümcül etkileri olacak. Aşırı hava olayları, gezegendeki refahımızı tehdit ediyor ve cesur eylemlere ihtiyacımız var.”

Pakistan’ın yaklaşık üçte birini sular altında bırakan sel, Çin’i kavuran rekor bir sıcak hava dalgası ve Avrupa ile Kuzey Amerika’yı yakan orman yangınları gibi aşırı hava olayları her geçen yıl şiddetleniyor.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, “2022’de çok fazla can ve geçim kaynağına mâl olan ve sağlık, gıda, enerji ve su güvenliği ve altyapısını baltalayan dramatik hava felaketleriyle karşı karşıya kaldık” dedi.

Endişeli Bilim İnsanları Birliği’nden iklim bilimcisi Rachel Licker, artan sıcaklıkların ABD’deki ve dünyadaki politika yapıcıları gezegen ısınma emisyonlarını azaltmak için çok daha fazlasını yapmaya teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

Licker, “Kârlarını artırmayı amaçlayan fosil yakıt endüstrisi çıkarlarına teslim olmak yerine, insanların ve gezegenin iyileştirilmesi için cesur iklim politikaları uygulamaya istekli, güçlü liderlere ihtiyacımız var. Kademeli yaklaşımın ötesine geçmek konusunda isteksiz olan politika yapıcılar ve yeşil aklama yapan şirketler, çocuklarımıza ait olan geleceği çalıyorlar. Bilim açıkça gösteriyor ki büyük ölçekli, dönüştürücü eylem ileriye giden tek yoldur” diye konuştu.