;
Bilim

Şiddetli Sıcak Hava Dalgası Güney Avrupa’yı Kavuruyor!

Şiddetli

İtalya, İspanya, Yunanistan ve Portekiz 40 santigrat derecenin üzerine çıkan şiddetli sıcaklar altında kavruldu. Uzmanlar sıcak hava dalgalarının artan sıklığını ve yoğunluğunu iklim değişikliğine bağlarken yerel yetkililer orman yangını riskine dikkat çekti. Türkiye’de ise yalnızca beş gün içinde ülkenin farklı bölgelerinde olmak üzere 342 yangın çıktı.

 Güney Avrupa’daki büyük sıcak hava dalgaları İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerde sıcaklıkları 40 santigrat derecenin üzerine çıkardı. Yerel yetkililer orman yangını riskine karşı yeni uyarılarda bulunurken uzmanlar, sıcak hava dalgalarının artan sıklığını ve yoğunluğunu iklim değişikliğine bağladı.

Şiddetli Sıcaklıklar Kayıtlara Geçti

Uzmanların uyarılarına göre, bu tür aşırı hava olayları Avrupa’nın güney bölgesinde giderek yaygınlaşıyor. Hafta sonu öncesinde İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz’de şiddetli sıcaklar kaydedildi.

Portekiz’in üçte ikisi geçtiğimiz pazar günü aşırı sıcaklardan kaynaklanabilecek orman yangınları için alarmdaydı ve başkent Lizbon’da sıcaklıkların 42 dereceyi aşması bekleniyordu. Aynı gün İtalya Sağlık Bakanlığı; Roma, Milano ve Napoli gibi tatil yerleri de dahil olmak üzere izlenen 27 şehirden 21’i için en yüksek sıcaklık alarmı verdi.

İspanya Kavruldu

İspanya’da ülkenin güney ve orta kesimlerindeki diğer yerlerin yanı sıra güneydeki Sevilla kentinde 42 dereceye kadar çıkan sıcaklıklar ülkeyi kavurdu. Yine ülkenin güney bölgelerinde mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar, yetkililerin sağlık uyarıları yapmalarına ve güvenlik tavsiyelerinde bulunmalarına neden oldu.

Ülkenin ulusal meteoroloji servisi Aemet, haziran ayının bir rekor daha kırarak kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana “en sıcak ay” olacağını açıkladı.

Yunanistan’da Beş Köy Tahliye Edildi

İlk yaz sıcak hava dalgasının hafta sonu boyunca devam etmesi beklenirken Yunanistan aşırı hava koşulları nedeniyle yeniden yüksek orman yangını alarmına geçti. 26 Haziran Perşembe günü Atina’nın yaklaşık 50 kilometre doğusunda yer alan Palaia Fokaia ve Thymari’de öğlen saatlerinde başlayan yangınlar sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan beş köy tahliye edilmişti. Kuvvetli rüzgarlar alevleri yayarak evlere zarar verdi ve gökyüzü gri dumanlarla kaplandı.

Türkiye’de de Beş Günde 342 Yangın Çıktı

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi’nde, çeşitli illerde devam eden orman yangınlarına ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde cuma gününden bu yana ciddi 342 yangın çıktığını söyledi.

Yumaklı, 2 Temmuz’dan itibaren yine rüzgarın özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz’in büyük bir kısmında şiddetli olacağına dikkat çekerek “Çok ciddi ve sert rüzgarlar bizi bekliyor. Hava sıcaklığı çok ciddi bir şekilde yükselecek. Bütün bunlar varken sadece ve sadece birkaç saniyelik duyarsızlık, hassas olunmayan durum bunu Türkiye’nin herhangi bir yerinde bize getirebilir” uyarısında bulundu.

Yurttaşlardan açık alanlarda ateş yakmamalarını, ateş olabilecek herhangi bir şeye müsaade etmemelerini, böyle durumlarda en kısa iletişim yollarıyla kendilerini haberdar etmelerini isteyen Yumaklı, “Yangınların yarısından fazlası aslında orman alanlarından çıkmıyor” diyerek Ekim 2025’e kadar teyakkuz halinde olacaklarını ifade etti.

Rekor Kıran Sıcaklar Sağlık Riskleri Yaratıyor

Uzmanlar, aşırı sıcakların özellikle yaşlılar ve çocuklar gibi hassas gruplar için günlük yaşamı etkileyebileceği konusunda uyardı. Yerel yetkililer günün en sıcak saatlerinde fiziksel aktivite yapılmamasını ve bol sıvı tüketilmesini tavsiye etti.