;
Bilim

Sıcaklıklara Bağlı Ölümlerin Sayısı, Hastalıktan Ölümlerin Sayısını Geçecek

Yeni bir araştırma, küresel sıcaklıkların tüm salgın hastalıklar kadar ölüme neden olduğunu ortaya koydu.

Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun (National Bureau of Economic Research) yayımladığı yeni araştırmaya göre, yükselen küresel sıcaklıklar tüm salgın hastalıklar kadar ölüme neden oldu.

Yükselen sıcaklıklar, özellikle sıcaklıklara adapte olmakta zorlanan daha yoksul ve daha sıcak olan bölgelerde daha büyük yıkıma sebep oluyor. İklim krizinin ekonomik kayıpları zengin ülkelerde dahil olmak üzere dünyanın her tarafında hissediliyor.

Eğer geleneksel iş yapış biçimlerinin sebep olduğu yüksek emisyonlar devam ederse yüzyılın sonunda insan ölümlerinde 100.000’de 73 gibi bir oranda artış olacak. Bu neredeyse tüberküloz, HIV/AIDS, sıtma, dang humması ve sarıhumma gibi bulaşıcı hastalıklardan olan ölümlere eşdeğer bir oran. Şimdiden çok sıcak havaya sahip olan Gana, Bangladeş, Pakistan ve Sudan gibi ülkelerin 100.000 insanda 200 kişi daha fazla ölümle yüz yüze geliyor.

Kanada ve Norveç gibi soğuk ülkelerde ise tam tersine daha az insan ölecek, çünkü aşırı soğuktan daha az insan etkilenecek. Asıl ağır kayıpların tropiklerde olacağını söyleyen yazarlar, yoksul ülkelerin adaptasyon zorluğu sebebiyle çok fazla kayıp vereceklerini, zengin ülkelerin adaptasyon kapasitelerinin yüksek olması sebebiyle daha az kayıp vereceklerini belirtiyor ve ekliyor: “Gerçekten de iklim değişikliğinde en az payı olanlar, cefasını çekiyor.”