;
Ekonomi

Shell İlk Kez Kısa Vadeli Karbon Azaltım Hedefi Belirledi

Royal Dutch Shell, 2016-2021 döneminde petrol ve gaz faaliyetleri ile ürün satışlarından kaynaklanan karbon emisyonlarını %2 ila %3 oranında azaltmayı planlıyor.

Royal Dutch Shell’in geçtiğimiz Perşembe günü yayımladığı 2018 yıllık raporundaki açıklamaya göre şirket, 2016-2021 döneminde petrol ve gaz faaliyetleri ile ürün satışlarından kaynaklanan karbon emisyonlarını %2 ila %3 oranında azaltacak. Şirket bu açıklama ile ilk defa karbon ayakizi hedeflerini yayımlamış oldu.

Yöneticilere yapılacak ödemelerle ilişkilendirilecek olan hedefler; petrol ve gaz çıkarma ve rafinasyon faaliyetlerinin yanı sıra Kapsam 3 emisyonları olarak bilinen, milyonlarca müşteriye satılan yakıt ve diğer ürünlerde de seragazı salımlarını azaltmayı amaçlıyor.

Şirketin rakipleri arasında bulunan BP ve Total, karbondioksit emisyonlarını azaltma konusunda kısa vadeli hedefler belirledi, ancak planlanan azaltımlar kendi operasyonlarıyla sınırlı ve Kapsam 3 emisyonlarını hariç tutuyor.

Raporda 2019’un başında, 2021’deki net karbon ayakizini, 2016 net karbon ayakizi olan 79 gram CO2 eşdeğeri megajul oranla %2-3 daha düşük tutmaya karar verildiği belirtiliyor.

Hedefler, 2019’da yaklaşık 150 yöneticiye yapılacak ödemelerle ilişkilendirilecek ve gelecek yıl 16 bin çalışana kadar genişletilecek.

Firma geçen yıl doğalgaz, biyoyakıt, elektrik ve hidrojen gibi düşük karbonlu ürün üretimini artırarak 2050 yılına kadar karbon ayakizini yarıya indirmek için bir “hedef” ilan etti.

2019’da hedef belirleme kararı, daha önce belirtilenden bir yıl önce gerçekleşiyor.

Petrol ve gaz endüstrisi, yüzyılın sonunda emisyonları net sıfıra indirmeyi hedefleyen Paris Anlaşması’nın ardından, çoğunlukla fosil yakıtların yakılmasını azaltarak, karbon emisyonlarıyla mücadele etmek için artan hissedar baskısı altına girdi.

Aktivist hissedar Follow This grubunun yöneticisi Mark van Baal, hedeflerin yeterli olmadığını söyledi. Baal, “Shell, Paris’e doğru bir adım daha attı ancak bu bizi Paris’e götürmeyecek” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi