;
Ekonomi

Savunmasız Ülkeler Kayıp ve Zarar Eylem Planı için İttifak Kurdu

kayıp ve zarar

Bir grup en az gelişmiş ülke ve küçük ada devleti, toplulukların iklim krizinden sağ çıkmasını desteklemek için araştırmacılarla güçlerini birleştirdi.

Nepal, Bangladeş, Senegal, Malavi, Jamaika, Trinidad ve Tobago, Tonga ve Vanuatu, kaynakları iklim felaketlerine müdahale için kanalize etmek ve parayı en çok ihtiyaç duyulan yerlere dağıtmak için ittifak kurdu.

Girişim, toplulukların hükümetleri gelecekteki iklim şoklarına yerel bir bakış açısıyla nasıl yanıt verecekleri konusunda bilgilendirmesine yardımcı olacak.

İttifak, Bangladeş’teki Uluslararası İklim Değişikliği ve Kalkınma Merkezi (ICCCAD) ve Birleşik Krallık’taki Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü (IIED) tarafından destekleniyor.

IIED’de araştırmacı Ritu Bharadwaj, önceden düşünülmüş çözümlerden kaçınacaklarını ve ülkelerin olası ek fonları dağıtmaya hazır olmalarını sağlayacaklarını söyledi.

Mısır’daki COP27 iklim görüşmelerinde çığır açan bir anlaşmada ülkeler, iklimle ilgili kayıp ve zararları ele alan ve savunmasız ülkeleri desteklemeye adanmış bir fon kurmayı kabul etti. Ancak paranın seferber edilmesi uzun zaman alabilir.

Bir geçiş komitesi, fonun nasıl işleyeceği, kimin ödeyeceği, kimin yararlanacağı ve nasıl yönetileceği üzerinde çalışacak ve BAE’deki bir sonraki BM iklim müzakereleri turu öncesinde önerilerde bulunacak.

24 kişilik komite, ilk toplantısını 27-29 Mart tarihlerinde Mısır’ın Luksor kentinde yapacak.

Mısır’ın baş iklim müzakerecisi ve komite üyelerinden biri olan Mohamed Nasr, “Bu konu herkes için son derece önemli, bu nedenle herkes masaya oturmak istiyor” dedi.

Yerel Olarak Yönetilen Çözümler

ICCAD direktörü Saleemul Huq, paranın bir süreliğine gelmeyeceği kabulü üzerinden yola çıktıklarını belirterek, “Bu yüzden sürecin bir kısmı para geldiğinde onu nasıl kullanacağını bilmek. Bu öncelikli bir yaklaşım” dedi.

Huq, ittifakın, topluluklarla ortaklaşa oluşturulan ve uygun maliyetli, yerel olarak yönetilen çözümlerin geliştirilmesini destekleyeceğini söyledi.

“Bu, kaçınılmaz iklim etkilerine yanıt vermek için neyin gerekli olduğunu daha iyi ele almakla ilgili. Böylece ülkeler para geldiğinde bunları ele almaya hazır olacak. İnsanlar, dünyanın uyanmasını ve kayıp ve zarar fonunun kasasını doldurmaya başlamasını bekleyemez” dedi. 

İttifak, mevcut ancak sınırlı fonlardan en iyi şekilde yararlanmak için ülkeleri özel sektör, kalkınma yardımı, hayırseverlikler, sigorta, borç hafifletme mekanizmaları, ulusal bütçeler ve G7 destekli Küresel Kalkan kapsamındaki yeni finansman fırsatlarından gelen fonları bir araya getiren ulusal bir tesis oluşturmaya çağırdı.

Araştırmacılar, bu ulusal kuruluşların, gelecekteki kayıp ve zarar fonunun uygun maliyetli, hesap verilebilir ve şeffaf bir şekilde kullanılması için hareket edebileceğini söylüyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi