;
Ekonomi Politika

Romanya 2032’ye Kadar Kömürden Aşamalı Olarak Çıkma Taahhüdü Verdi

Romanya, ülkenin resmi iyileşme planına göre, en geç 2032 itibarıyla kömürden çıkacak ve madenlerin kapatılmasına yönelik bir yasayı 2022’nin ortasına kadar çıkaracak. Ayrıca kömür topluluklarını ve işçileri desteklemek için sosyo-ekonomik önlemler alacak.

3 Haziran Perşembe günü kabul edilen belgede, 2032 itibarıyla enerji karışımından kömürün çıkarılmasına paralel olarak kara ve deniz rüzgar elektrik üretimine yapılan yatırımlar yoluyla yenilenebilir enerji kaynaklarının Romanya’nın enerji karışımındaki payında artış planlanıyor .

Plan, Çekya ve Almanya’nın sahip olduğu gibi, kömürden nasıl çıkılacağına karar vermek için bir Kömür Komisyonu kurulmasını öngörüyor. Bu nedenle geçişin ayrıntıları henüz tam olarak net değil.

14 AB üye ülkesi, kömür kullanmayı çoktan bıraktı veya 2030’dan önce bunu yapmayı taahhüt etti.

2032 tarihi ile Romanya, Avrupa’nın en yoğun kömür kullanıcıları olan Polonya, Çekya ve Almanya’nın birkaç yıl önünde olmasına rağmen, kömürden çekilme konusunda en iddialı AB ülkesi değil.

Enerji Bakanı Virgil Popescu, planın yayımlanmasından bu yana kömürden çıkış konusunda henüz yorum yapmadı, ancak geçen hafta “Enerji sisteminin yeniden yapılandırılmasına başladık, şimdiden üzerinde çalışıyoruz ve kömürün aşamalı olarak kaldırılması konusunda bir anlaşmaya vardık” dedi.

Romanya’nın kömür kullanımı, bugün ülkenin ana enerji kaynağı olan nükleer güç ve doğalgazdaki artışa paralel olarak 1990’dan bu yana azaldı.

Greenpeace enerji kampanyacısı Vlad Cătună, “Hükümetin kömür çıkışı planlama kararını memnuniyetle karşılıyoruz, ancak bunun Paris Anlaşması ve AB’nin Yeşil Mutabakatı ile uyumlu olması gerekiyor ve bu da en geç 2030 yılına kadar kömürün aşamalı olarak durdurulması anlamına geliyor” dedi.

Cătună  ayrıca, “Hükümetin aynı zamanda fosil gaza dönme fikrini de unutması gerekiyor. Romanya, daha ucuz, daha temiz yenilenebilir enerjiye dayalı bir enerji sistemine geçiş yapmak için değerli bir fırsata sahip. Hükümetin fosil gaz planları bunu tamamen tehdit ediyor” diye ekledi.