;
Afetler Bilim

Rize’de Sel Sularına Kapılan 1 Kişi Kayboldu

Rize’de etkili olan şiddetli yağış sonrasında Salarha beldesinde bir araç dere taşması sonucunda sele kapıldı. Araçta bulunan 2 kişi kurtarılırken, 1 kişi sel sularında kayboldu. Derenin sularına kapılarak kaybolan vatandaşın Hüseyin Çap olduğu öğrenildi.

Rize’de geçtiğimiz akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi. Salarha beldesinde bir araç derenin taşması sonucunda sel sularına kapıldı. Araçtaki 2 kişi kurtarılırken, 1 kişinin sel sularına kapılarak kaybolduğu iddia edildi. Kaybolan vatandaş için arama çalışmaları başlatıldı.

Olay anını gören Dinçer Topal isimli vatandaş yaptığı açıklamada, “3 araba peş peşe gidiyordu. Bir tanesi sola doğru yanaştı iyice. Bağırdık. Aracı yola almaya çalışıyordular. Su bir anda geldi aldı onu. İki kişiyi kurtardık, bir kişiyi su aldı. Araçtakileri kurtardık. Aracı gördük, bağırdık. Bir kişi araca dayanıyordu. Su baya artmıştı. Aracı kurtarmak için dayanırken çukura düştü. Suya kapılarak, su aldı getirdi onu. Sadece kafasını gördüm.” dedi.

‘3 Saatte Metrekareye 120 kg Yağış Düştü”

Rize Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, meydana gelen sel felaketinin ardından Salarha Beldesi’nden yaptığı açıklamada 3 saatte bölgede metrekareye 120 kilogram yağmurun düştüğünü ifade etti.

Dalkıran gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Gün içerisinde yoğunlaşan bir kuvvetli yağış gerçekleşti. Son 3 saatte metrekareye 120 kilogram yağış düştüğünü biliyoruz. Saat 22.00 sularında 3 vatandaşımızın bulunduğu bir araçtan iki vatandaşımız kurtuldu, bir vatandaşımızın da sel sularına kapıldığına dair teyide ihtiyaç bir bilgi var elimizde. Arama kurtarma ekiplerimiz vatandaşımızı hemen aramaya başladı. Yollarda meydana gelen kapanmalara müdahale ettik. Vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmasını istiyoruz.”

Sulara Kapılarak Kaybolan Vatandaşın Kimliği Belirlendi

Mahsur kaldığı otmobilden kurtarılmaya çalışılırken sel sularına kapılıp kaybolan vatandaşın Hüseyin Çap olduğu öğrenildi. Bölgede çok sayıda polis, 112 Acil Servis, Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD) ile Rize Belediyesi ekipleri Hüseyin Çap’nu arama çalışmalarını sürdürüyor. Hüseyin Çap’ın yakınlarının bekleyişi ise sürüyor.

AFAD Müdürü: “Aracı Kurtarma Telaşına Düşmüşler”

AFAD İl Müdürü Şakir Kurk ise yan derelerin yola taştığını belirterek otomobilleri ile 3 kişinin ısrarla yoldan geçmeye çalıştığını söyledi. Kurk, “3 kişi araçla sürüklenmeye başladı. Bu sırada aracı kurtarma telaşına kapıldılar. Araçtan çıkan vatandaşımızın biri sel sularına kapıldı. Arama çalışmalarına devam ediyoruz. 25 kişilik arama kurtarma ekibimiz, sivil halkımızla arama çalışmalarını sürdürüyoruz. Yağışlar ağırlıklı sahil kesimi etkiledi. Yaklaşık denizden 15 kilometre içeride etkili oldu . 4 saatte metrekareye yaklaşık 120 kg yağış düştü. Yağışlar yine aralıklarla devam edecek” dedi.

“Diz Seviyesindeki Fazla Su Sürükler”

Vatandaşları sel ve heyelanlara karşı uyaran Kurk, “Selde diz seviyesine gelen suların bile araçları ve insanları sürükleyebileceği bilinmeli. Bunu defalarca sosyal medya ve basın yoluyla anlattık. Özellikle sel sularına direnmemek,  tedbir almak, sağlam bir yerde yağmurun geçmesini beklemek lazım. Burada maalesef böyle bir talihsiz olay oldu. Çalışmalar sabah gün ağarması ile başladı. Gece 02.00’ye kadar aramalarınızı yapmıştık. Şimdi tekrar derenin karşısından ekiplerimiz dikkatli bir şekilde aramalarını yapıyorlar. Bu parkur denize 6 km mesafede olduğundan dalgıçlarımız, deniz polisimiz sahil güvenlik botları da denize taramalar yapıyor. Yolda bulunan hidroelektrik santralının baraj kapaklarını açtık. Vatandaşın denize gitmiş olabileceği düşünüyoruz” dedi.

Etiketler