;
Bilim

Red Lines Cast’in Son Bölümü Yayında: BM İklim Eylemi Zirvesi’nde Neler Yaşandı?

Dr. Ethemcan Turhan ve Dr. Cem İskender Aydın, Red Lines Cast’in son bölümünde geçtiğimiz günlerde gerçekleşen BM İklim Eylemi Zirvesi’nin dünyada ve Türkiye’de nasıl yankılandığını, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamayan tek G20 ülkesi olarak konumunu tartışıyor.

İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nden (KTH) Dr. Ethemcan Turhan ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nden (IPC) Dr. Cem İskender Aydın’ın yer aldığı, iklim değişikliği, enerji ve kalkınma konularının tartışıldığı Red Lines Cast’in (Kırmızı Çizgiler Yayın) son bölümü yayınlandı.

Bu bölümde, 23 Eylül’de gerçekleşen BM İklim Eylemi Zirvesi’nin dünyada ve Türkiye’de nasıl yankılandığı, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamayan tek G20 ülkesi olarak konumu tartışılıyor.

Ayrıca 20-27 Eylül iklim eylemi haftası kapsamında iklim krizi meselesinin Türkiye’de nasıl yer aldığı ve özellikle Greta ve Gelecek İçin Cumalar hareketinin, pek de iyi olmayacak şekilde, sosyal medya çevrelerinde nasıl tezahür ettiği ele alınıyor.

23 Eylül İklim Eylemi Zirvesi’nde en çok iddiasını artırmasını beklenen Hindistan, Çin ve Türkiye gibi ülkeler ise pek de elle tutulur iddialar ortaya koymadı. Türkiye’nin açıklamasında kentsel dönüşüm, sıfır atık, yollar yer aldı ancak Paris Anlaşması’ndan ve onaylanmasından bahsedilmedi.

Türkiye’nin Rusya’nın da anlaşmayı imzalamasıyla birlikte içinde bulunduğu lig oldukça enteresan. Bir G20 ülkesi olarak Türkiye,  İran, Irak, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Umman, Güney Sudan ve Yemen ile aynı grupta yer alıyor.

Antonio Guterres ise İklim Eylemi Zirvesi için dört somut talepte bulunmuştu. Bu talepler arasında:

  1. 2020 yılı itibariyle yeni kömür santrallarının yapılmasının durdurulması.
  2. Vergilendirmenin emek ve kişiler üzerinden değil karbon salımı üzerinden yapılması.
  3. Fosil yakıtlara sübvansiyon verilmesinin kesilmesi.
  4. 2050 yılı itibariyle karbon nötr planlarını açıklamaları yer alıyor.