;
Bilim

“Pürmüz gibi Yakıyor”: Orman Yangınları Tüm Akdeniz’i Etkisi Altına Aldı

yangın

Kuzey Afrika ve Güney Avrupa’yı saran yangınlarla ilgili Yunanistan Başbakanı, “Sihirli bir savunma mekanizması yok” dedi.

Orman yangınları Akdeniz bölgesinde İtalya, Portekiz, Hırvatistan başta olmak üzere, en az dokuz ülkede yayıldı. Avrupa ve Kuzey Afrika’nın dört bir yanından binlerce itfaiyeci ise yüksek sıcaklıklar, kuraklık ve şiddetli rüzgarların içerisinde, bu yangınları söndürmek için mücadele ediyor.

8000 itfaiye personelinin görevi olduğu Cezayir’de, geçtiğimiz hafta en az 34 insanın yaşamını yitirdiği biliniyor. Yangınlar ülkenin 15 farklı bölgesinde ortaya çıktı ve 1500’den fazla insanın yerinden olmasına yol açtı.

Görgü tanıkları, evleri ve sahilleri, tatil yerlerini yok eden, ormanları kara çöplük alanlarına dönüştüren ve “pürmüz gibi yakan” dev alev duvarları gördüklerini aktarıyor.

Cezayirli haber sitesi TSA, Ulusal Meteoroloji Ofisi’nden alıntı yaparak, sıcaklıkların kimi bölgelerde 50 dereceye kadar ulaştığını aktardı.

Savunma bakanlığının verilerine göre, ölenlerin arasında alevlerin arasında sıkışıp kaçamayan 10 asker de var. Resmi haber ajansı APS, 34 insanın ülkenin farklı bölgelerinde öldüğünü aktardı.

Yerel medya ise yangınlar hakkındaki öfkeyi yansıtıyor. Ana soru ise şu: “Gerekli önlemler hakkındaki tüm bilincimize rağmen, neden felaketi önleyemiyoruz?”

Rüzgarların daha da şiddetlendirdiği yangınlar, Cezayir’in komşu ülkesi Tunus ile sınır kapılarını, özellikle Kuzey-batıdaki Tabarka bölgesinde kapatmasına sebep oldu.

Bir kıyı köyü olan Melloula’da 300’den fazla insan teknelerle ve hava yoluyla yangınlardan kurtarıldı. İtfaiyeciler ülkenin kuzey-batısındaki Bizerte, Siliana ve Beja bölgelerinde canla başla çalışırken, ormanları, narenciye ve fındık tarlalarını yok eden yangınları söndürmekte zorlanıyorlar.

Sıcaklık Artttıkça Orman Yangını Riski Artıyor

Yangınların etkilediği bir diğer yer ise Suriye’nin Latakia bölgesindeki ormanlar. Kuzey Haber Ajansı (NPA), olayı “İtfaiye ekipleri, ülkenin kuzey kırsalında, Latakia ormanlarında çıkan dev yangınları söndürmek için, helikopterlerle çalışıyor” diye haberleştirdi.

İtalya da şiddetli fırtınalar ve orman yangınlarıyla kasıp kavruldu. Sicilya’da etkili olan yangınlardan dolayı en az yedi kişi yaşamını yitirdi.

Ölenlerin arasında 16 yaşında bir kız da var. Başbakan Giorgia Meloni, izci kampındaki kızın şiddetli fırtına esnasında, bir ağacın çadırına devrilmesi sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Milano’daki yurttaşlar Salı sabahı başlayan sağanak yağmurda sokakları sel bastığını ve ağaçların devrildiğini, kimi arabaların hasar gördüğünü aktardı.

Kuzeydeki fırtınalara karşın, güneydeki sıcaklıklar artış göstermeye devam ederek Pazartesi günü Doğu Sicilya’da 47.6 dereceye kadar ulaştı. Yangınların etkili olduğu bölgede, bir evde 70li yaşlarındaki iki kişinin cesedi bulundu. 88 yaşındaki bir kadın ise Sicilya şehri Palermo yakınlarında bulundu.

Sivil savunma bakanı Nello Musumeci, Facebook’ta şöyle yazdı: “İtalya’da, geçtiğimiz on yılın en karmaşık günlerinden bazılarını yaşıyoruz. Kuzeyde fırtınalar, hortumlarla boğuşurken, Güneyde ise yakıcı sıcaklık ve orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz. Ülkemizi vuran iklim felaketi, bize iklim konusunda tutum değişikliğine gitmemiz gerektiğini hatırlatıyor.”

Musumeci, operasyondaki Canadair filosunun yetersiz kaldığını belirterek, AB’den müdahale etmekte çabuk olmasını istedi.

İtalyan itfaiyeciler Pazar gününden Salı gününe kadar, 650’si Sicilya ve 390’ı Kalabriya bölgelerinde olmak üzere, neredeyse 1400 yangınla mücadele etmek zorunda kaldıklarını söylediler. Kalabriya’daki yangınlarda 98 yaşındaki yatalak bir adam, evini saran ateşlerden dolayı hayatını kaybetmişti.

Bu esnada Palermo’daki savcılar ise Sicilya’yı vuran yangınlarla ilgili soruşturma başlattılar. Görevlilere göre yangınların bir kısmı insanlar tarafından kasıtlı olarak çıkarılmış, ardından onları besleyen sıcak rüzgarlar ve kuraklığın etkisiyle daha da büyümüş olabilir.

Yunanistan da, Rodos adasında geçtiğimiz günlerde 20,000’den fazla insanın tahliye edilmesiyle birlikte, bu yaz yangınların özellikle sert vurduğu ülkelerden birisi oldu.

Ulaştırma bakanlığına göre Salı günü itibariyle 3000’e yakın turist uçaklarla evlerine dönmüş, ve adaya önümüzdeki seferler de iptal edilmiş durumda.

Atina’nın Doğusunda kalan Evia adasının Karystos kentinde, su bırakan uçaklardan birisinin bir tepeye çarparak infilak etmesiyle iki itfaiye pilotu yaşamını yitirdi.

Yunanistan başbakanı Kyriakos Mitsotakis, “Bariz olanı söyleyeyim. Bütün gezegenin yüzleştiği bu meselede, özellikle de iklim değişikliği için bir merkez olan Akdeniz’de, buna karşı sinirli bir savunma mekanizmamız yok, eğer olsaydı uygulardık” dedi.

Pazar gününden beri kayıp olan 41 yaşındaki bir çiftçinin bedeni de ıssız bir bölgedeki bir kulübede bulundu.

Bouches-du-Rhone departmanında, otoritelerin “çok yüksek risk” tespitiyle beraber Salı günü “kırmızı alarm” ilan edilmişti. 300’den fazla itfaiyeci ise Arles şehri yakınlarında yangınlarla mücadele ediyordu.

Rüzgarlar da Mücadeleyi Zorlaştırıyor

Hırvatistan’da, yerel basına göre, rüzgarlar o kadar güçlüydü ki itfaiye uçakları kalkış yapamadı. İtfaiyeciler turistik bir bölge olan, Adriyatik denizi kıyısındaki Dubrovnik şehri yakınlarında çok geç saatlere kadar yangınlarla mücadele ettiler.

İtfaiye kumandanı Stjepan Simobiv, Associated Press’e yaptığı açıklamada “Uzun bir gece oldu, ama yangının evleri etkileyecek olan, önemli kısmını kontrol altına almayı başardık. Dikkatli olmamız lazım, çünkü rüzgar yeniden şiddetlenmeye başladı, yangınları besleyebilir” dedi.

Rüzgarlar, komşu ülke Karadağ’a da felaket getirmiş, sahilleri vurarak iki insanın boğulup yaşamını yitirmesine, daha fazlasının ise yaralanmasına sebep olmuşlardı.

İspanya’nın Gran Canaria adasının merkezinde şiddetli bir hızla yayılan bir yangın da otoriteler tarafından birkaç yüz köylünün tahliye edilmesine, yolların kapanmasına ve itfaiye helikopterlerinin çalışmasına sebep olmuştu.

Gran Canaria Ada Konseyi başkanı Antonio Morales, 100 kadar itfaiyeci ve 9 hava aracının şu ana kadar 200 hektarlık bir alanın yanmasına sebep olan yangına karşı ortak bir çalışma içerisinde olduğunu söyledi.

Genellikle Avrupa’nın en sert yangınlarla kavrulan ülkelerinden birisi olarak bilinen Portekiz’de de, yüzlerce itfaiyeci Salı günü popüler bir tatil beldesi olan Cascais’de ortaya çıkan yangını söndürmek için çalıştı.

Bu yangın, yaklaşık 145 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Sintra-Cascais ulusal parkındaki bir dağlık bölgede, Lisbon’un batısında ortaya çıkmıştı. 600’den fazla itfaiyeci ve uçaklar bölgeye sevk edilmiş, gecenin çökmesine kadar alevlerle mücadele etmişlerdi.

Cascais belediye başkanı Carlos Carreiras, rüzgarların asıl büyük mücadeleye yol açtığını, bazı insanların önlem amaçlı tahliye edileceğini açıkladı.

Portekiz ayrıca ülkenin %90’ını etkileyen, geniş çaplı bir kuraklığın etkisi altında.

Türkiye’de ise bir hastane ve bir düzine ev, kıyı kenti Kemer’deki yangın nedeniyle tahliye edildi. Bölgede en az 10 uçak, 22 helikoper ve yüzlerce itfaiyeci görevlendirildi. Meteorologlar, bölgede mevsim normallerinin çok üstünde sıcaklıkların görülebileceği yönünde uyarılarda bulundu.