;
Politika

Polonyalı Öğrencilerden Greta’nın Çağrısına Yanıt: “Dünyanın 12 Yılı Kaldı, Liderler Harekete Geçmeli”

Katowice’deki iki farklı okuldan 30 çocuk, Greta Thunberg’in iklim grevi çağrısına yanıt verdi ve Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nin (COP24) son gününde eylem yaptı.

Polonya’nın Katowice şehrinde 2 Aralık’ta başlayan ve bugün sona erecek (14 Aralık) Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’nde, Katowice’deki iki farklı okuldan 30 çocuk, İsveçli genç aktivist Greta Thunberg’in geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı İklim Grevi çağrısına yanıt verdi ve Zirvede eylem yaptı.

30 çocuk, BM’nin özel izniyle konferansın gerçekleştiği alana alındı. Ellerinde “Dünyanın fosil yakıtlardan kurtulması için 12 yılı kaldı: Liderler şimdi harekete geçmeli” pankartı taşıyan çocuklar, delegelere ve Polonya hükümetine mesajlarını ilettiler.

İsveçli genç aktivist Greta Thunberg, twitter hesabından iklim grevi çağrısında bulunmuştu. 15 yaşındaki genç aktivist videoda, “Her kimsen ve her neredeysen sana ihtiyacımız var. Bu Cuma günü, 14 Aralık’ta, uluslararası iklim grevi çağrısında bulunuyorum. Lütfen bizimle birlikte greve katıl, kısa bir süre bile olsa parlamentonuzun veya belediyenizin önünde iklim eylemi talep ettiğimizi anlamaları için eylem yap” demişti.

Thunberg’in çağrısına dünyanın farklı yerlerinden öğrenciler cevap verdi. Üçü Katowice’den olmak üzere Polonya’daki 16 okulda, Almanya’dan ise 14 kentteki binlerce çocuk eylem yaptı. Sadece Almanya’nın kuzeyinde yer alan Kiel şehrinde 400 çocuk harekete katıldı. Thunberg’in sosyal medyadaki çağrısı 200 binden fazla kez izlendi.

COP24’teki eyleme katılan 15 yaşındaki Małgorzata Czachowska, “Greta iki haftadır liderleri iklim anlaşması için tek başına zorluyor. Bugün onun çağrısına yanıt verdik ve liderlerimize genç insanların çağrısını ilettik. Konuşmak için zaman bitti, artık harekete geçme zamanı” dedi.