;
Politika

Polonya’daki “Yanıltıcı”  Reklamlar, Elektrik Maliyetleri için AB İklim Politikasını Suçluyor

Polonya, ülkedeki yüksek enerji fiyatları için Brüksel’i ve AB emisyon ticaret sistemini suçlayan bir reklam kampanyası başlattı.

Polonya genelindeki reklam panolarında ve gazetelerde TGPE ticaret birliği iklim politikalarına saldırdı.

İlanlarda, “Avrupa Birliği’nin iklim vergisi, enerji üretim maliyetlerinin %60’ı kadardır. AB iklim politikası = pahalı enerji/yüksek fiyatlar” denildi.

Euractiv için yazdığı bir makalede Başbakan Mateusz Morawiecki, “[ETS] fiyat artışı kontrolden çıktı ve AB vatandaşlarının hane bütçelerini vuruyor” demişti. Polonya parlamentosu da AB’yi ETS’yi askıya almaya ve reform yapmaya çağırmıştı.

Muhafazakar gazeteci Tomasz Sommer ise tweet attı: “Polonya karşıtı yeşil lobicilik, birçok Polonyalının enerji yoksulluğuna sebep oldu. Neden kimse bu insanları durdurmadı?”

AB ETS’deki kirletici elektrik üreticileri için bir karbon ödeneğinin fiyatı 2021’de üç katına çıkarken, düşünce kuruluşu Forum Energii, maliyetin bir hane faturasının %60’ını değil %23’ünü oluşturduğunu söyledi. Ülke kömürden yenilenebilir kaynaklara daha hızlı geçseydi bu oran daha az olurdu.

Polityka Insight’ın enerji analisti Robert Tomaszewski, “Tesisler, bence suçu kendilerinden ve hükümetten alıp Avrupa Birliği’ne vermek istiyorlar” dedi.

Polonya’da ve Avrupa’da enerji fiyatları hızla yükseldi ve yaygın bir sıkıntıya neden oldu. Tomaszewski, “Çocuklarımdan sonra ışıkları kapatıyorum ve ampulleri değiştirmeyi düşünüyorum” dedi.

Bir başka enerji analisti  Zofia Wetmanska ise, “Hepimiz birkaç aydır birikmekte olan bir enerji krizi olduğunu hissediyoruz. Bunu görmemek ve bir parçası olmamak zor” dedi.

Wetmanska, %60’lık rakamın, kömür üreticilerinin karşı karşıya olduğu maliyet olduğu için yanlış olmadığını, ancak yüksek fiyatların ana itici güç olduğunu ima etmek için “çok yanıltıcı” olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı ve iklim lideri Frans Timmermans, Polonya’daki Onet web sitesi için Lehçe bir makale yazdı: “Açık konuşmak gerekirse, AB politikası, enerji faturanızın %60’ından sorumlu DEĞİLDİR. Bazı insanlar böyle bir sayı kullanıyor ve tartışmanın anlamını çarpıtıyor.”

Emisyon ticareti planı 2005’te kuruldu. Polonya rüzgarın öncülüğünde yenilenebilir bir enerji sektörü geliştirmiş olsa da, 2021’de elektriğin %71’i için herhangi bir AB ülkesi gibi hâlâ kömüre güveniyordu.

Kömür en kirletici yakıt olduğundan, Polonya’nın enerji tüketicileri orantılı olarak ETS’ye en fazla parayı ödemek zorunda kalan kesim oldu.

Wetmanska, “Bütün tahminler bu fiyatların artacağını söylüyor, ancak hükümet sektörü karbondan arındırmak için hiçbir şey yapmadı” dedi.