;
Politika

Petrol Şirketleri, Piyasadaki Hareketlilik için Temiz Enerji Geçişini Suçluyor

Houston’da bir araya gelen endüstri temsilcileri, temiz enerjiye hızlıca geçilmesine karşı saldırı başlattı.

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinin liderleri, kötü yönetilen bir sürecin “güvensizliğe, yaygın enflasyona ve toplumsal huzursuzluğa” yol açabileceğini iddia ederek bu hızlı geçişe yönelik bir saldırı başlatmak için Houston’daki bir endüstri toplantısını kullandılar.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Aramco ve ABD petrol devleri ExxonMobil ve Chevron da dahil olmak üzere petrol şirketlerinin yöneticileri, temiz enerji alternatiflerine geçişi kamuoyu önünde “çok kusurlu” olarak nitelendirdi. Fosil yakıtların önümüzdeki yıllarda enerji karışımının bir parçası olarak kalması çağrısında bulundular.

Suudi Aramco’nun CEO’su Amin Nasser, Houston’daki Dünya Petrol Kongresi’ndeki delegelere, daha temiz yakıtlara “bir gecede” uyum sağlamanın enflasyonu kontrolsüzce tetikleyebileceğini söyledi.

Nasser, “Petrol ve gazın, bu geçiş esnasında önemli bir rol oynayacağını, kamuoyu önünde kabul etmenin bazıları için zor olacağını anlıyorum, ancak bu gerçeği kabullenmek, fiyatlar yükseldikçe ve ülkeler tarafından net sıfır taahhütlerinin çözülmeye başlaması ile enerji güvensizliği, yaygın enflasyon ve toplumsal huzursuzlukla uğraşmaktan çok daha kolay olacak” dedi.

Norveç’in devlet petrol şirketi Equinor’un patronu Anders Opedal ise şunları söyledi: “Fiyatlardaki oynaklık ve insanlar üzerindeki etkisi, dengesiz bir geçişte karşı karşıya olduğumuz riskleri gösteriyor.”

Küresel petrol ve gaz fiyatları, son aylarda ciddi bir artış gösterdi. Enerji uzmanları ve ekonomistler, elektrik kesintilerini, yüksek faturaları ve bazı ülkelerde fabrikaların kapanmasını tetikleyen küresel enerji piyasasındaki artışın, politika yapıcıları fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hızlandırmaya teşvik etmesi gerektiğini savundu.

Suudi Arabistan’ın devlete ait petrol şirketi, Guardian tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 1960’lar ve 2017 arasında neden olduğu yaklaşık 60 milyar ton CO2 emisyonu ile küresel iklim krizinden sorumlu karbondioksit emisyonlarına en büyük katkılardan birini yaptı.

Chevron, aynı dönemde 43,35 milyar ton CO2 emisyonu ürettikten sonra küresel ısınmaya en büyük ikinci katkıyı yapan kurumsal şirket oldu. Şirketin CEO’su Mike Wirth, aynı endüstri konferansında, petrol ve gazın “dünyanın enerji ihtiyaçlarını karşılamada merkezi bir rol oynamaya devam ediyor. Ürünlerimiz dünyayı çalıştırıyor” dedi.

Temiz enerjiye daha yavaş bir geçiş için yapılan çağrılar, küresel ısınmanın felaket seviyelerinin kaçınılmaz olacağı konusunda uyaran enerji endüstrisi uzmanları, iklim bilimcileri ve hükümetler ile petrol devlerini bir çatışmaya soktu.

Aynı konferansta konuşan ABD enerji bakan yardımcısı David Turk, iklim krizini ele almanın acil olduğu konusunda ısrar ederek endüstrilerin karşı duruşunu reddetti. “İklim değişikliği tehdidine karşı adım atmaktan başka bir yol yok” dedi.

Greenpeace İngiltere’den bir sözcü ise şunları söyledi: “Fosil yakıt piyasaları, icat edildiğinden beri bir rollercoaster oldu ve büyük patronların istikrarsızlıkları için yenilenebilir enerjileri suçlaması gülünç. Son zamanlarda gaz fiyatlarındaki artış ve bunun birçok hanede yol açtığı zorluklar, toplumlarımızı fosil yakıtlardan ne kadar çabuk vazgeçirirsek o kadar iyi olduğunun bir başka kanıtı.”