;
Bilim Ekonomi Politika

Petrol Şirketleri “İklim Suçlarından” Aranıyor

Bugün başlayacak İklim Zirvesinde sivil toplum kuruluşları New York şehrinin dört bir yanına dünyanın en büyük fosil yakıt şirketleri arasında yer alan Shell, BP, ExxonMobil ve Chevron’un CEO’larının “iklim suçlarından arandığına” dair posterler astı. OGCI’nin bu sabah yayımladığı raporu ise fosil yakıt şirketlerinin nasıl net sıfır emisyona ulaşabileceğine dair bilgiler içeriyor.

HABER: Gülce DEMİRER

Oil Gas Climate Initiative (OGCI) bu sabah itibari ile yeni bir rapor yayımladı. “Scaling Up for Action” (Eylemi Büyütmek) adı taşıyan rapor, petrol ve gaz sektörünün nasıl net sıfır emisyona ulaşabileceğine dair önemli bilgiler içeriyor. OGCI’nin içinde bulunan üye fosil yakıt şirketleri arasında Oxy, ExxonMobil, Shell, Chevron, Pemex, Petrobras ve Repsol yer alıyor. OGCI’nin raporuna göre üye 13 şirketin 2018 yılında ürettiği petrol 49 milyon varile eş değerken, bu miktar küresel enerji talebinin %17’sini karşılıyor. Üye şirketlerin seragazı emisyon miktarı ise toplam 724 milyon ton olarak hesaplanırken küresel seragazı emisyonlarının %1.3’ünden sorumlu olduğu belirtiliyor.

Mevcut üye yedi fosil yakıt şirketinin ise 6.5 milyar dolarlık düşük karbon emisyonlu teknolojilere yatırım yaptığı bilgisi yer alıyor. Ancak şirketlerin emisyon azaltımı adına yaptıkları yatırımlar, küresel ısınmayı 2050 yılına kadar 2 derecenin altında tutma hedefiyle uyumlu değil.

Londra Ekonomi Okulu’nun Grantham Araştırma Enstitüsü’ndeki Transition Pathway Initiative’in 2018’de yayımlanan bir raporuna göre ise hiçbir fosil yakıt şirketi 2050 yılına kadar net sıfır emisyonu veya ısınmayı 2 derece ile sınırlandırmaya yönelik herhangi bir taahhütte bulunmamış.

İngiliz düşünce kuruluşu Carbon Tracker’ın (CTI) 6 Eylül’de yayımladığı rapora göre de fosil yakıt şirketleri 2018 yılından bu yana iklim hedeflerini tehdit eden ve hissedarların kârını olumsuz etkileyen projelere 50 milyar dolarlık yatırımda bulundu.

Rapor; hiçbir fosil yakıt şirketinin, küresel ısınmayı 2 derecenin altında ve maksimum 1.5 dereceyle sınırlandırılmasına yönelik herhangi bir yatırımı bulunmadığını ortaya koyuyor. Yatırımcıların, hangi enerji şirketlerinin Paris Anlaşması ile uyumlu olup olmadığına karar vermekte zorluk çektikleri belirtiliyor.

CTI’ın raporu ayrıca, petrol ve doğalgaz şirketlerini, yatırım kararlarını hükümetlerin mevcut emisyon politikalarına dayandırmaları durumunda, 2030 yılına kadar 2,2 trilyon dolarlık zarar edebileceklerini ortaya koyuyor.

Carbon Tracker’da kıdemli iş analisti Andrew Grant, “Bütün fosil yakıt şirketleri 1.5 derecelik ısınma sınırına olabildiğince karşılar ve Paris hedeflerinin tam zıttı olan projelere yatırım yapıyorlar. Yatırımcılar, fosil yakıtlara yatırım yapan şirketleri zorlamalı” dedi.

İklim Değişikliği ile Uyumlu Hareket Etmemek Şirketleri de Etkileyecek

6 Eylül’de yayımlanan rapor, Shell, Total, Chevron, BP ve Eni gibi diğer dev petrol şirketlerinin de, küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlama hedefine uymayacak şekilde hareket etmeye devam ettikleri takdirde, yatırımlarının %50’den fazla değer kaybedeceğini ortaya koyuyor.

Ayrıca yatırımcılar da, enerji şirketlerinin sıfır emisyonlu bir geleceğe nasıl dönüşüm sağlayacaklarını göstermelerini talep ediyor. Ancak BP, Shell, Total ve Equinor gibi emisyon azaltım taahhütlerini kamuoyuyla paylaşan şirketler bile, ısınmayı 1,5 ya da 2 derecenin altında sınırlandırma hedefiyle uyumlu olmayan fosil yakıt projelerine yatırım yapmaya devam ediyor.

Financial Times’ın haberine göre iklim aktivistleri, OGCI bünyesindeki enerji sektörü liderlerini ve BP’nin genel müdürü Bob Dudley ve diğer şirketlerin müdürlerini içeren bir resepsiyonu protesto etmek amacıyla New York’da Gramercy Park Hotel’in önünde dün akşam bir araya geldi. ExxonMobil’in genel müdürü Darren Woods’un protestoculardan kaçınmak için otelin yan kapısından çıktığı görüntülendi.

Zirvenin başladığı gün sivil toplum kuruluşlarının hedefi ise petrol ve doğal gaz şirketleri olacak. New York şehrinin dört bir yanına “Dünyanın en büyük fosil yakıt şirketleri arasında yer alan Shell, BP, ExxonMobil ve Chevron’nun CEO’larının “iklim suçlarından arandığına” dair posterler asıldı.