;
Politika

Petrol Sektörünün Halkla İlişkiler Şirketi COP27’nin Düzenlenmesine Yardım Ediyor

petrol

Büyük petrol firmalarının iletişim çalışmalarını gerçekleştiren ve yeşil badana yapmakla suçlanan halkla İlişkiler firması COP27’nin düzenlenmesine yardım ediyor.

OpenDemocracy, Mısır’ın COP27’yi düzenlemesine yardım eden Hill+Knowlton Strategies isimli ABD halkla ilişkiler firmasının büyük petrol şirketleri için çalıştığını ve onların adına yeşil badana yaptığını duyurdu.

ExxonMobil, Shell, Chevro ve SaudiAramco için çalışan şirket, Mısır’ın önümüzdeki ay Şarm El-Şeyh’te gerçekleşecek olan BM iklim konferansının başkanlığı için iletişim sürecini yönetiyor.

Hill+Knowlton’ın müşterileri arasında, dört yıl üst üste dünyanın en kötü kurumsal plastik kirleticisi ilan edilmesine rağmen, tartışmalı bir şekilde konferansın sponsoru olan Coca-Cola da yer alıyor.

Kâr amacı gütmeyen bir savunuculuk grubu olan Endişeli Bilim İnsanları Birliği’nin hesap verebilirlik kampanyası direktörü Kathy Mulvey, openDemocracy’ye Hill+Knowlton’ın petrol şirketleri adına “dezenformasyon yayma konusunda utanç verici bir sicile” sahip olduğunu söyledi.

“COP başkanlığı, Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmaya kendini adamış bir PR firması kullanmalı. Halkla ilişkiler sektörü de dahil olmak üzere iklim aldatmacasına karışan tüm aktörler sorumlu tutulmalı” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçtiğimiz günlerde halkla ilişkiler sektörünü, fosil yakıt endüstrisini korumak adına milyarlarca dolar harcayan bir makineye benzetmişti.

Amerika’nın en eski halkla ilişkiler şirketlerinden biri olan Hill+Knowlton, 20.yüzyılda tütün endüstrisi için de yoğun bir şekilde çalışmıştı. Şu anda petrol ve gaz sektörü tarafından istihdam ediliyor. Ancak müşteri portföyü, COP27’de iş almasına mani olmadı.

Hill+Knowlton, Exxon Mobil, Shell ve BP’nin de aralarında bulunduğu 12 fosil yakıt sektörü CEO’sundan oluşan Petrol ve Gaz İklim Girişimi (OGCI) adına da halkla ilişkiler çalışmaları yapıyor ve bu çalışmalar nedeniyle yeşil badana yapmakla suçlanıyor.

Bu hafta, iklim gazetecisi ve yazar Naomi Klein ise, Mısır lideri Abdülfettah El Sisi’nin COP27’yi kendi “polis devletini” yeşil göstermek için nasıl kullandığını kaleme aldı.

Klein, Sisi’nin Mısır’ının gelecek ayki iklim zirvesi öncesinde güneş panelleri ve biyolojik olarak parçalanabilen pipetlerle büyük bir gösteri yaptığını ancak gerçekte rejimin aktivistleri hapsettiğini ve araştırmaları yasakladığını söyledi.

Hill+Knowlton yorum taleplerine yanıt vermedi. Hill+Knowlton’ı medya sorularını yanıtlaması için istihdam eden OGCI ve Mısır hükümetinin COP27 sözcüsü de soruları cevaplamadı.