;
Ekonomi Politika

Petrol Lobisi İklim Değişikliği Mücadelesinin Askıya Alınmasını İstiyor

Kanada petrol lobisi, koronavirüs salgınını gerekçe göstererek iklim değişikliği mücadelesinin ertelenmesini istiyor. Lobi grubunun sızdırılan mektubunda 30’dan fazla talep yer aldı. 

Haber: Louise Boyle

Çeviri: Çisil Sevinç

Kanada’nın en büyük petrol ve doğalgaz lobisi, ülke hükümetine bir mektup gönderdi. Sızdırılan mektupta, koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek çevre hakkında getirilmiş düzenleme, yasa ve politikaların askıya alınmasının aralarında bulunduğu 30’dan fazla talep yer aldı.

Global News’un bildirdiğine göre, Kanada Petrol Üreticileri Birliği (The Canadian Association of Petroleum Producers – CAPP) 13 sayfayı aşkın mektubunda Başbakan Justin Trudeau hükümetinden çeşitli taleplerde bulundu.

27 Mart tarihli mektup, geniş çaplı geciktirme ve askıya alma, endüstrinin kirlilik görüntülemesi, göçmen kuşlara olan etkiler, iklim değişikliği ve yerli hakları gibi konularda değişiklik tekliflerini içeriyor.

Başbakan Trudeau Cuma günü (17 Nisan) yaptığı açıklamada, British Columbia, Alberta ve Saskatchewan’daki petrol ve doğalgaz şirketlerinin kirletilmiş bölgeleri temizlemesi ve metan emisyonlarının azaltılması üzerine getirilen yeni federal standartların uygulanabilmesi için 2 milyar dolarlık finansal desteğin sağlanacağını belirtti.

Trudeau, iklim değişikliği mücadelesinin duraklatılmayacağını söyledi: “Şu anda bir kriz var diye diğerini unutmayacağız. Dünyamız ve ülkemiz aynı zamanda iklim krizi içerisinde.”

CAPP’nin mektubu, lobi grubu başkanı ve CEO’su Tim McMillan tarafından geçen ay gönderildi.

McMillan yazısında, COVID-19 salgınının etkilerinin oldukça derin olduğunu belirtti, lobi grubunun üyeleriyle bir araya geldiği için bakana teşekkürlerini iletti: Sizin ve iş arkadaşlarınızın kriz başlangıcından beri müzakerelere açık olmasını takdir ediyoruz.”

Mektup, Toronto merkezli koruma grubu Environmental Defence’e (Çevre Savunması) Çarşamba günü (15 Nisan) sızdırıldı.

Koronavirüs salgını sonucu talep azalmasının fiyatlarda keskin bir düşüşe neden olmasıyla Kanada ve dünya genelindeki petrol ve doğalgaz endüstrilerinde büyük bir sarsılma yaşandı.

Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki fiyat savaşı ise endüstrinin kötüleşmesini körükleyerek binlerce işi tehlikeye attı.

McMillan, “Kanada’nın enerji sektörü, küresel salgının neden olduğu enerji talebindeki çöküş ve OPEC ülke eylemlerinden kaynaklanan arz fazlası nedeniyle eşi benzeri görülmemiş mali zorluklarla yüzleşiyor. Şirketler sadece son birkaç hafta içinde sermaye harcamalarını yaklaşık 6 milyar dolar düşürmek zorunda kaldı” dedi.

Lobiciler iklim değişikliği mücadelesinin geciktirilmesi talebinde bulunuyor.

Kanada, karbon fiyatını 2021 yılında 40 dolara, 2022’de ise 50 dolara çıkarma kararı almıştı. CAPP ise ekonomik iyileşme yoluna girilene kadar karbon fiyatının CO2e ton başına 30 dolar olmasını istiyor.

Lobiciler, iklim değişikliğinin stratejik değerlendirmelerinin uygun bir danışmanlık sağlanana kadar ertelenmesi talebinde bulundu.

CAPP aynı zamanda Kanada’yı seragazı emisyonlarını azaltma ve 2050 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşmak adına getirilebilecek yeni iklim önlemlerinin ertelenmesini de istiyor.

Mektupta, “COVID-19’un emisyonlar ve ekonomi üzerinde çok belirgin etkileri olacak. Yeni önlemler getirilmeden önce, halihazırdakilerin değerlendirilmesi gerekiyor” ifadesi yer aldı.

Diğer öneriler arasında, yeni alan görüntülemesini gerektirebilecek ya da projeleri erteleyebilecek göçmen kuşları koruyan düzenlemelerin ertelenmesi ve mümkünse değiştirilmesi yer alıyor.

Mektup, Birleşmiş Milletler Yerli Halkların Hakları Bildirgesi’ne (UNDRIP) ait mevzuatın, şu anda etkili bir müzakerenin mümkün olmadığı gerekçesiyle ertelenmesini istedi.

Bu konu hakkında, Zarar vermeme ilkesine uyum sağlamak için, UNDRIP’nin bazı önemli bileşenlerinin Kanada’nın ekonomik iyileşmesine nasıl yardım edeceğine dair kapsamlı bir anlayış geliştirilmesi gerekiyor” ifadeleri yer aldı.

Lobicilik Yasası’na bağlı CAPP, COVID-19’un kaynaklara erişimi kısıtladığını söyleyerek lobiciliğin bildirilmesi zorunluluğunun Temmuz sonuna kadar geçici olarak kaldırılmasını talep etti.

Kanadalılar bir lobi grubunun hükümetle kaç defa görüştüğünü federal kayıtlardan görüntüleyebiliyor. CAPP geçtiğimiz ay 33 kez lobicilik faaliyetlerinde bulundu.

Environmental Defence, bazı önerilerin COVID-19 salgınıyla bağlantısı olup olmadığını sorguladı.

Environmental Defence’in Ulusal İklim Savunma Programı Müdürü Dale Marshall, Bu, Kanada petrol endüstrisinin küresel bir sağlık krizini kendi çıkarları uğruna kullanarak bütün isteklerinin gerçekleştirilmesini talep ettikleri kaba bir girişim. Bu şekilde Kanada vatandaşlarının sağlık ve güvenliğini, yerli haklarını ve çevre korumalarını riske atıyorlar” şeklinde konuştu.

CAPP ve Başbakan Ofisi, haber hakkında yorumda bulunmadı.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.